Kategóriák Természet

Rendkívül fontos szerepe van a nitrogén fixáló fáknak az erdők egészségében

Egy új tanulmány szerint a vörös éger (Alnus rubra) fáknak fontos szerepe lehet az erdei ökoszisztéma egészségében azáltal, hogy képesek felszabadítani az alapkőzetekben lévő tápanyagokat.

Az Oregon Állami Egyetem csapata és az Egyesült Államok Geológiai Felmérését végző kutatók megállapították, hogy a vörös éger a vele szimbiózisban élő nitrogén fixáló baktériumok segítségével képesek felszabadítani az alapkőzetek tápanyagait – mint például kalcium és foszfor. Ez a jelenség így felgyorsítja a kőzetek lebontását, ami miatt a fák körül lévő más növények is gyorsabban nőnek.

A kutatás célja az volt, hogy megállapítsák hosszú távon milyen hatások érik az erdei ökoszisztéma tápanyag körforgását és ez hogyan érinti az erdők egészségét és szénelraktározó képességét.

Ezen felül a kutatásban kiemelt figyelmet kaptak azok a fafajták, amelyek levegőben lévő nitrogén megkötésével képesek természetes módon trágyázni a környezetüket. Amíg a nitrogén rendkívül fontos a növények számára, addig több mint 20 tápanyag fajtát csak a kőzetekből tudnak megszerezni. Az új kutatás szerint a nitrogén fixáló fák mindkét folyamatban fontos szerepet játszanak.

A vörös éger fák hasonlóan a többi éger fajtával a gyökereiken lévő gócokon keresztül szabadítanak fel nitrogént. A kutatók elmondása szerint ezen felül a vörös éger “felfalja” a köveket ezzel felszabadítva olyan tápanyagokat, melyek a többi fa számára is fontosak.

A szakértők szerint ennek az ismerete elősegítheti a tudatosabb és fenntarthatóbb erdőgazdálkodást. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a különböző tápanyagok hozzáférhetősége lényeges hatással van a fák növekedésére, viszont a tápanyagok körforgásában történő változások lényegesen később érik el az erdőket, mint például a mezőgazdasági területeket.

A nitrogén a Föld légkörének legnagyobb részét alkotó vegyület. Azonban a növények számára ebben a formájában haszontalan, így nitrogén fixáló baktériumokra kell hagyatkozniuk, amelyek az általuk termelt enzimek segítségével a növények által felhasználható ammóniává alakítják a nitrogént.

A kutatók ezt úgy derítették ki, hogy különböző fafajták levelének izotópos összetételét vizsgálták meg. Eredményeik szerint a vörös éger leveleiben voltak legnagyobb arányban jelen olyan tápanyagok, melyek kőzetekből származnak.

Forrás: pnas.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.