Rengeteg állatfaj került a kihalás szélére, ahogy elfogynak Haiti utolsó erdőségei is

Haitin egyre több hüllő, kétéltű és más gerinces faj hal ki, mert mára az ország természetes erdőinek több mint 99 százalékát kivágták.

Az Oregon Állami Egyetem kutatóinak felmérése szerint Haiti 50 legmagasabb hegye közül 42 teljesen elvesztette eredeti erdőtakaróját és további vizsgálatok szerint a fák mellet a helyi őshonos fajok is fokozatosan eltűnnek – ezzel tovább demonstrálva az emberi tevékenység, hogyan jelent globális veszélyt bolygónk biodiverzitására.

A tömeges kihalások tényének feltárása mellet a kutatók azt is megállapították, hogy a jelenlegi állapotok fennmaradása mellett az elkövetkező két évtizedben a térség összes természetes erdeje el fog tűnni.

Haiti a fejlődő országok egyik legszegényebbike és a maga kevesebb mint 30000 négyzetkilométeres területével és 11 milliós lakosságával a Karibi térség egyik legsűrűbben lakott nemzete. Az ország ezen felül a fakitermelésben élen jár, ami hatására az 1988-ban még 4,4 százalékban erdő borította térséget 2016-ra csupán 0,32 százalék erdő borította.

Az emberek a szigetvilágon 6000 évvel ezelőtt jelentek meg és a Amerika felfedezésére már valószínű több mint egymillióan lakták. Azonban a hatalmas erdőirtás csak az európai gyarmatosítás alatt kezdődött meg – ami miatt az 50 legmagasabb hegy egyike már 1986-ra elveszítette erdejeit.

Jelenleg a trópusi erdők rengeteg állatfaja teszi ki a földi biodiverzitás jelentős részét. Emiatt a főleg trópusi országokban történő erdőirtásnak komoly globális következményei is lehetnek. A kutatók szerint komoly problémát jelent az is, hogy egyre kevesebb érintetlen erdő marad fenn, ahogy a nemzetek a teljes fakitermelés helyett az erdőségek szelektív kitermelésével és újraültetésével igyekeznek megőrizni nyersanyag-készleteiket.

A vizsgálatot végző csoport kutatói szerint az eredmények indokolják, hogy az erdőtakarók adatainak rögzítésekor több adatot kellene összegyűjteni, amivel a remények szerint azonosítani lehetne világszerte a még érintetlenül hagyott erdős területeket, melyeket így könnyebb lenne megvédeni.

Az állatfajok kihalása általában az élőhelyük teljes elvesztése után következik be, viszont a tömeges kihalások már korábban is jelentkeznek Haitin például a különálló hegységek elszigetelt erdei élőhelyekként szolgálnak rengeteg faj számára, így az erdőirtásokkal ezek a fajok fokozatosan eltűnnek.

A kutatók szerint az általuk használt módszereket más élőhelyek vizsgálatára is könnyen át lehet ültetni és a módszerek segítségével folyamatos megfigyelés alatt lehet tartani egy adott élőhely állapotát.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.