Kategóriák Egészség

Rengeteg baktériumot és gombát találtak a műanyag fürdőjátékokon

A svájci és amerikai tudományos közreműködés most egy olyan témakört vizsgált meg, amiről először nem a tudomány jutna eszünkbe; mégpedig a gumikacsákat és más rugalmas műanyagból készült fürdőjátékokat.

A svájci kormány új nyilatkozata szerint a vizsgálat azt a tényt tárta fel, hogy a kádba kerülő műanyag tárgyak ideális környezetet teremtenek a baktériumok és a gombák növekedésére.

“Sűrű baktérium és gomba tenyészetet találtak a rugalmas játékok belsejébe és emiatt zavaros folyadékot eresztenek ki, amikor a gyerekek megnyomják őket,” közölte a svájci kormány szóvivője a nyilatkozatában.

A kutatás eredményei szerint a mikrobiális élőlények növekedéséhez nem csak a műanyag, hanem a fürdőzők maguk is hozzájárultak. A tanulmány során a kutatók valódi használt fürdőjátékokat és új kontroll játékokat vizsgáltak, amiket a háztartási használathoz hasonló mesterséges környezetnek tettek ki.

A 11 hetes kísérleti időszak során a játékokat tiszta és koszos fürdővíznek tették ki – amibe például szappant és testnedveket kevertek.

Az eredmények alapján a kísérleti időszak végén a körülményektől függően a felvágott műanyag játékok belseje négyzetcentiméterenként 5 és 75 millió közötti baktérium vagy gomba sejtet tartalmazott. Azonban a kutatók kiemelték, hogy a különböző típusú vizeknek jelentős szerepe volt ebben a minták közötti jelentős különbségben.

“A valódi játékok és a koszos vízbe merített játékok 60 százalékában voltak kimutathatóak gombafajok,” hangzott el a nyilatkozatban. “Az összes vizsgált játék 80%-ában azonosítottak potenciális kórokozó baktériumokat, mint a Legionella és a Pseudomonas aeruginosa (amik gyakori tettesei a kórházban elkapott fertőzéseknek),”

A fő problémát az jelenti, hogy a meleg víz bejut a játékok belsejébe, ami mivel gyakran rossz minőségű polimerekből készül könnyen bomlani kezd és a felszabadított szerves vegyületek tökéletes tápanyagforrást jelentenek a baktérium kolóniák növekedéséhez.

Mindezen felül a fürdés alatt más fontos tápanyagok, mint a nitrogén és a foszfor is elérhetővé válnak az emberi testnedveken keresztül – például izzadtság vagy vizelet – illetve további baktériumokat is a vízbe kerülnek, ami összességében ideális környezetet teremt a baktériumok növekedésére.

A tudósok elmondása szerint ezeknek a baktériumoknak pozitív hatásai is lehetnek az immunrendszer megerősítésén keresztül, viszont szem, fűl és akár emésztőszervrendszeri fertőzéseket is okozhatnak.

A kutatók szerint azonban a probléma megoldását nem a játékok gyártásának megszüntetése, hanem az anyaguk komolyabb szabályozása jelentheti.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.