Rengeteg baktériumot és gombát találtak a műanyag fürdőjátékokon

A svájci és amerikai tudományos közreműködés most egy olyan témakört vizsgált meg, amiről először nem a tudomány jutna eszünkbe; mégpedig a gumikacsákat és más rugalmas műanyagból készült fürdőjátékokat.

A svájci kormány új nyilatkozata szerint a vizsgálat azt a tényt tárta fel, hogy a kádba kerülő műanyag tárgyak ideális környezetet teremtenek a baktériumok és a gombák növekedésére.

“Sűrű baktérium és gomba tenyészetet találtak a rugalmas játékok belsejébe és emiatt zavaros folyadékot eresztenek ki, amikor a gyerekek megnyomják őket,” közölte a svájci kormány szóvivője a nyilatkozatában.

A kutatás eredményei szerint a mikrobiális élőlények növekedéséhez nem csak a műanyag, hanem a fürdőzők maguk is hozzájárultak. A tanulmány során a kutatók valódi használt fürdőjátékokat és új kontroll játékokat vizsgáltak, amiket a háztartási használathoz hasonló mesterséges környezetnek tettek ki.

A 11 hetes kísérleti időszak során a játékokat tiszta és koszos fürdővíznek tették ki – amibe például szappant és testnedveket kevertek.

Az eredmények alapján a kísérleti időszak végén a körülményektől függően a felvágott műanyag játékok belseje négyzetcentiméterenként 5 és 75 millió közötti baktérium vagy gomba sejtet tartalmazott. Azonban a kutatók kiemelték, hogy a különböző típusú vizeknek jelentős szerepe volt ebben a minták közötti jelentős különbségben.

“A valódi játékok és a koszos vízbe merített játékok 60 százalékában voltak kimutathatóak gombafajok,” hangzott el a nyilatkozatban. “Az összes vizsgált játék 80%-ában azonosítottak potenciális kórokozó baktériumokat, mint a Legionella és a Pseudomonas aeruginosa (amik gyakori tettesei a kórházban elkapott fertőzéseknek),”

A fő problémát az jelenti, hogy a meleg víz bejut a játékok belsejébe, ami mivel gyakran rossz minőségű polimerekből készül könnyen bomlani kezd és a felszabadított szerves vegyületek tökéletes tápanyagforrást jelentenek a baktérium kolóniák növekedéséhez.

Mindezen felül a fürdés alatt más fontos tápanyagok, mint a nitrogén és a foszfor is elérhetővé válnak az emberi testnedveken keresztül – például izzadtság vagy vizelet – illetve további baktériumokat is a vízbe kerülnek, ami összességében ideális környezetet teremt a baktériumok növekedésére.

A tudósok elmondása szerint ezeknek a baktériumoknak pozitív hatásai is lehetnek az immunrendszer megerősítésén keresztül, viszont szem, fűl és akár emésztőszervrendszeri fertőzéseket is okozhatnak.

A kutatók szerint azonban a probléma megoldását nem a játékok gyártásának megszüntetése, hanem az anyaguk komolyabb szabályozása jelentheti.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.