Robottemetővé vált a Fukushima erőmű

A Fukushima erőmű 35 milliárd dolláros kitakarítása nem halad túl jól. A korábbi atomerőmű egyre gyorsabban válik sikertelen robotok temetőjévé.

A Fukushima Daiichi nukleáris erőmű három reaktora is leolvadt a 2011-es cunami és földrengés hatására. Hat évvel később a Tepco még mindig az 544 tonnás elolvadt nukleáris fűtőanyag megtalálásán és eltávolításán dolgozik a radioaktív romok között. Azonban a veszélyes feladattal megbízott távirányított robotok sorra buknak el.

Naohiro Masuda, a Tepco programjának vezetője, azt nyilatkozta, hogy a hibás robotok bevetése tarthatatlan, és sürgősen kreatív ötletekkel kell előállniuk az új generációs tisztítórobotok tervezésében.

A Toshiba skorpió szerű robotját, februárban küldték be a kettes számú reaktorba, de képtelen volt elérni a célját, az útjában lévő akadályok miatt. A következő két órában a várt sugárzás ötszörösének volt kitéve és annak ellenére, hogy sikeresen mérte meg a hőmérsékletet és a radioaktív sugárzást, nem volt képes képeket készíteni a magról és a nukleáris rudak helyéről.

A másik kettő beküldött robot sem járt sikerrel, miután beszorultak a törmelék alá és elhasználták a maradék üzemanyagukat.

“Az erőmű fűtőanyagának az eltávolítása a vártnál több időt fog igénybe venni és akár 2020 utánig is elhúzódhat,” mondta Jacopo Buongiorno, az MIT nukleáris tudományok professzora. “Az újra megszilárdult üzemanyag, valószínűleg a tárolókamra falának belsejében vált ki. Szóval a törmelékeket ki kell vágni, fel kell venni, és egy lezárt, erősen védett tárolóba kell helyezni, és mindezt robotoknak kell végrehajtaniuk.”

Egy dolog biztos, az erőmű teljes kitakarítása még messze van, és sok fejfájást fog még okozni a jövőben a Tepco-nak.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.