Kategóriák Természet

Rosszabb lehet a globális biodiverzitás helyzete mint eddig gondolták

Egy új tanulmány szerint, mivel a hirtelen területi változások hosszú távú hatásait a jelenlegi biodiverzitás felmérések nem megfelelően veszik figyelembe, így a helyzet rosszabb lehet a valóságban.

A Sussex Egyetem kutatói kiemelten olyan területeket vizsgáltak, amelyek az elmúlt évtizedben hirtelen átalakuláson mentek át – például mezőgazdasági művelésre fogott területek. Megfigyelésük szerint ezeken a területeken a fajok és az egyedek száma is meredeken zuhanni kezdett a változások miatt.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy az erdőirtásnak és intenzív megművelésnek kitett területek biodiverzitásának helyreállítására legalább tíz évbe telhet. Ez azért is problémás, mivel a különböző felmérésekben nem igazán vették figyelembe a jóval korábbi területi változások mértékét – és ezáltal pozitívabb képet kaptak a globális biodiverzitás helyzetéről.

A szakértők szerint ezek az eredmények is támogatják azokat a kezdeményezéseket, melyek sürgetik a jelentős területi változásokat eredményező programok és beruházások korlátozását.

A tanulmány a PREDICTS biodiverzitás adatbázis segítségével készült, ami a legnagyobb növényeket, gombákat és állatokat, valamint a NASA adataival kiegészítve az élőhelyek átalakulását összesítő ilyen projekt.

Most a kutatásban 5563 megváltozott és 10102 változatlan terület biodiverzitásának alakulását vizsgálták a bolygó különböző részein. Az eredmények szerint a megváltozott területeken még több évvel a változást okozó esemény után is érezhető volt annak hatása a biodiverzitásra. Ez átlagosan 4,2 százalékos visszaesést jelentett a fajok számában és 2 százalékos visszaesést az egyedek számában.

Továbbá az eredményekből az is látszódott, hogy ezek a hatások a változást kiváltó esemény után a legnagyobbak – valamint a növénytakaró érintettségének mértéke is komoly hatással van erre.

Azonban tíz évvel a változás után a biodiverzitás már megkülönböztethetetlen volt az érintetlen területekhez viszonyítva. Ezzel megmutatva, hogy idővel a diverzitás is regenerálódhat.

A kutatók kiemelték, hogy az eredmények fő tanúsága, hogy a jövőbeli felméréseknek sokkal nagyobb figyelmet kell majd fordítaniuk az adott területen bekövetkező korábbi változásokra, hogy pontosabb képet adjanak a jelenről és arról hogy melyik területeken érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fajok védelmére és az élőhely helyreállítására.

A kutatócsapat szerint viszont még egy fontos kérdésre választ kell kapniuk. Mégpedig arra, hogy 10 évvel a változás után, ugyanazok az eredetileg a területen élő fajok jelentek meg ismét vagy más elterjedtebb fajok vették uralmuk alá a helyet.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom