Kategóriák Természet

Rosszabb lehet a globális biodiverzitás helyzete mint eddig gondolták

Egy új tanulmány szerint, mivel a hirtelen területi változások hosszú távú hatásait a jelenlegi biodiverzitás felmérések nem megfelelően veszik figyelembe, így a helyzet rosszabb lehet a valóságban.

A Sussex Egyetem kutatói kiemelten olyan területeket vizsgáltak, amelyek az elmúlt évtizedben hirtelen átalakuláson mentek át – például mezőgazdasági művelésre fogott területek. Megfigyelésük szerint ezeken a területeken a fajok és az egyedek száma is meredeken zuhanni kezdett a változások miatt.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy az erdőirtásnak és intenzív megművelésnek kitett területek biodiverzitásának helyreállítására legalább tíz évbe telhet. Ez azért is problémás, mivel a különböző felmérésekben nem igazán vették figyelembe a jóval korábbi területi változások mértékét – és ezáltal pozitívabb képet kaptak a globális biodiverzitás helyzetéről.

A szakértők szerint ezek az eredmények is támogatják azokat a kezdeményezéseket, melyek sürgetik a jelentős területi változásokat eredményező programok és beruházások korlátozását.

A tanulmány a PREDICTS biodiverzitás adatbázis segítségével készült, ami a legnagyobb növényeket, gombákat és állatokat, valamint a NASA adataival kiegészítve az élőhelyek átalakulását összesítő ilyen projekt.

Most a kutatásban 5563 megváltozott és 10102 változatlan terület biodiverzitásának alakulását vizsgálták a bolygó különböző részein. Az eredmények szerint a megváltozott területeken még több évvel a változást okozó esemény után is érezhető volt annak hatása a biodiverzitásra. Ez átlagosan 4,2 százalékos visszaesést jelentett a fajok számában és 2 százalékos visszaesést az egyedek számában.

Továbbá az eredményekből az is látszódott, hogy ezek a hatások a változást kiváltó esemény után a legnagyobbak – valamint a növénytakaró érintettségének mértéke is komoly hatással van erre.

Azonban tíz évvel a változás után a biodiverzitás már megkülönböztethetetlen volt az érintetlen területekhez viszonyítva. Ezzel megmutatva, hogy idővel a diverzitás is regenerálódhat.

A kutatók kiemelték, hogy az eredmények fő tanúsága, hogy a jövőbeli felméréseknek sokkal nagyobb figyelmet kell majd fordítaniuk az adott területen bekövetkező korábbi változásokra, hogy pontosabb képet adjanak a jelenről és arról hogy melyik területeken érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fajok védelmére és az élőhely helyreállítására.

A kutatócsapat szerint viszont még egy fontos kérdésre választ kell kapniuk. Mégpedig arra, hogy 10 évvel a változás után, ugyanazok az eredetileg a területen élő fajok jelentek meg ismét vagy más elterjedtebb fajok vették uralmuk alá a helyet.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom