Kategóriák Természet

Rosszabb lehet a globális biodiverzitás helyzete mint eddig gondolták

Egy új tanulmány szerint, mivel a hirtelen területi változások hosszú távú hatásait a jelenlegi biodiverzitás felmérések nem megfelelően veszik figyelembe, így a helyzet rosszabb lehet a valóságban.

A Sussex Egyetem kutatói kiemelten olyan területeket vizsgáltak, amelyek az elmúlt évtizedben hirtelen átalakuláson mentek át – például mezőgazdasági művelésre fogott területek. Megfigyelésük szerint ezeken a területeken a fajok és az egyedek száma is meredeken zuhanni kezdett a változások miatt.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy az erdőirtásnak és intenzív megművelésnek kitett területek biodiverzitásának helyreállítására legalább tíz évbe telhet. Ez azért is problémás, mivel a különböző felmérésekben nem igazán vették figyelembe a jóval korábbi területi változások mértékét – és ezáltal pozitívabb képet kaptak a globális biodiverzitás helyzetéről.

A szakértők szerint ezek az eredmények is támogatják azokat a kezdeményezéseket, melyek sürgetik a jelentős területi változásokat eredményező programok és beruházások korlátozását.

A tanulmány a PREDICTS biodiverzitás adatbázis segítségével készült, ami a legnagyobb növényeket, gombákat és állatokat, valamint a NASA adataival kiegészítve az élőhelyek átalakulását összesítő ilyen projekt.

Most a kutatásban 5563 megváltozott és 10102 változatlan terület biodiverzitásának alakulását vizsgálták a bolygó különböző részein. Az eredmények szerint a megváltozott területeken még több évvel a változást okozó esemény után is érezhető volt annak hatása a biodiverzitásra. Ez átlagosan 4,2 százalékos visszaesést jelentett a fajok számában és 2 százalékos visszaesést az egyedek számában.

Továbbá az eredményekből az is látszódott, hogy ezek a hatások a változást kiváltó esemény után a legnagyobbak – valamint a növénytakaró érintettségének mértéke is komoly hatással van erre.

Azonban tíz évvel a változás után a biodiverzitás már megkülönböztethetetlen volt az érintetlen területekhez viszonyítva. Ezzel megmutatva, hogy idővel a diverzitás is regenerálódhat.

A kutatók kiemelték, hogy az eredmények fő tanúsága, hogy a jövőbeli felméréseknek sokkal nagyobb figyelmet kell majd fordítaniuk az adott területen bekövetkező korábbi változásokra, hogy pontosabb képet adjanak a jelenről és arról hogy melyik területeken érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fajok védelmére és az élőhely helyreállítására.

A kutatócsapat szerint viszont még egy fontos kérdésre választ kell kapniuk. Mégpedig arra, hogy 10 évvel a változás után, ugyanazok az eredetileg a területen élő fajok jelentek meg ismét vagy más elterjedtebb fajok vették uralmuk alá a helyet.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom