Kategóriák Tech

Rugalmas szuperkondenzátorok láthatják el energiával a jövő okos ruháit

A viselhető technológiáknak egy új lökést jelenthet egy új grafén alapú nyomtatott eszköz. A Manchester Egyetem új kutatása bemutatta, hogy egy rugalmas elemszerű eszközt képesek magára a szövetre nyomtatni, egy egyszerű szitanyomásos technológiával.

Jelenleg a viselhető elektronika legnagyobb kihívása a készülékek áramellátása az elemek kényelmetlen cipelése nélkül. Ennek a megoldásában segíthetnek a szuperkondenzátorok, amelyek az elemhez hasonló módon viselkednek.

Most bemutatták, hogy egy szilárd állapotú rugalmas szuperkondenzátor, amit jelen esetben egy szövetre nyomtatott grafén-oxid festék képez, kitűnő stabilitású a tinta és az anyag kölcsönhatása miatt.

Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a viselhető technológiák nemsokára átlagossá válhatnak, például a sportruházatok, amik folyamatosan figyelik teljesítményünket, a ruhába épített egészséget figyelő berendezések, a katonai harci ruházat, újfajta ruhába építhető kommunikációs eszközök és akár a viselhető számítógépek.

Ezeknek az energiaellátásához olyan tárolóra van szükség ami ellenáll a mechanikai hatásoknak, lehetőleg rugalmas, biztonságos, hosszú élettartamú és kis felületen képes nagy mennyiségű energiát tárolni.

“Az egyszerű és könnyen felnagyítható nyomtatási technika kifejlesztése a grafén alapú rugalmas textil szuperkondenzátorok készítéséhez, egy jelentős lépés a többfunkciós következő generációs viselhető e-textíliák felé.” mondta Nazmul Karim, a tanulmány társszerzője. “Új ajtók nyíltak meg a környezetbarát, értékhatékony, okos e-textíliák lehetősége felé, amelyek képesek az energia tárolásra, az  emberi aktivitás és a fizikai állapot egyidejű figyelésére.”

A grafén-oxid a grafénnek azon fajtája, amelyet hozzávetőlegesen olcsón elő lehet állítani egy tinta szerű oldatként. Ezt az oldatot egy szövetre felvíve egy szuperkondenzátort hozunk létre.

“A szövetek az egyik legrugalmasabb anyagok és most először nyomtattunk egy eszközt, ami képes az energiatárolásra és olyan rugalmas mint a pamut,” mondta Amor Abdelkader, a tanulmány másik társszerzője.“Az eszköz mosható is. ami praktikussá teszi ezt a lehetőséget a jövő okos ruháihoz.”

Forrás: researchgate.net

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom