Rugalmas szuperkondenzátorok láthatják el energiával a jövő okos ruháit

A viselhető technológiáknak egy új lökést jelenthet egy új grafén alapú nyomtatott eszköz. A Manchester Egyetem új kutatása bemutatta, hogy egy rugalmas elemszerű eszközt képesek magára a szövetre nyomtatni, egy egyszerű szitanyomásos technológiával.

Jelenleg a viselhető elektronika legnagyobb kihívása a készülékek áramellátása az elemek kényelmetlen cipelése nélkül. Ennek a megoldásában segíthetnek a szuperkondenzátorok, amelyek az elemhez hasonló módon viselkednek.

Most bemutatták, hogy egy szilárd állapotú rugalmas szuperkondenzátor, amit jelen esetben egy szövetre nyomtatott grafén-oxid festék képez, kitűnő stabilitású a tinta és az anyag kölcsönhatása miatt.

Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a viselhető technológiák nemsokára átlagossá válhatnak, például a sportruházatok, amik folyamatosan figyelik teljesítményünket, a ruhába épített egészséget figyelő berendezések, a katonai harci ruházat, újfajta ruhába építhető kommunikációs eszközök és akár a viselhető számítógépek.

Ezeknek az energiaellátásához olyan tárolóra van szükség ami ellenáll a mechanikai hatásoknak, lehetőleg rugalmas, biztonságos, hosszú élettartamú és kis felületen képes nagy mennyiségű energiát tárolni.

“Az egyszerű és könnyen felnagyítható nyomtatási technika kifejlesztése a grafén alapú rugalmas textil szuperkondenzátorok készítéséhez, egy jelentős lépés a többfunkciós következő generációs viselhető e-textíliák felé.” mondta Nazmul Karim, a tanulmány társszerzője. “Új ajtók nyíltak meg a környezetbarát, értékhatékony, okos e-textíliák lehetősége felé, amelyek képesek az energia tárolásra, az  emberi aktivitás és a fizikai állapot egyidejű figyelésére.”

A grafén-oxid a grafénnek azon fajtája, amelyet hozzávetőlegesen olcsón elő lehet állítani egy tinta szerű oldatként. Ezt az oldatot egy szövetre felvíve egy szuperkondenzátort hozunk létre.

“A szövetek az egyik legrugalmasabb anyagok és most először nyomtattunk egy eszközt, ami képes az energiatárolásra és olyan rugalmas mint a pamut,” mondta Amor Abdelkader, a tanulmány másik társszerzője.“Az eszköz mosható is. ami praktikussá teszi ezt a lehetőséget a jövő okos ruháihoz.”

Forrás: researchgate.net

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

2 hozzászólás

  1. NINCS szoba-hőmérsékleten működő szupravezető

    válasz küldése
    • Elírtuk. Javítottuk. Köszönjük, hogy jelezted.

      válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.