Sikeres volt az első robotikai szemműtét embereken történő vizsgálata

Az Oxfordi Egyetem kutatói végrehajtották az első sikeres robotok segítségével elvégzett retina műtét vizsgálatát.

A vizsgálatban 12 beteg vett részt, akiket két csoportra osztották; az egyik csoport az új robotos műtéten, a másik csoport pedig az általánosan alkalmazott műtéten esett át. A műtétek célja a szem hátsó részében lévő membrán eltávolítása.

Az eredmények szerint a robotok segítségével végrehajtott beavatkozás legalább olyan jó, vagy jobb hatásfokkal zajlott le, mint a hagyományos beavatkozások. A vizsgálat második szakaszában a kutatók a robotok segítségével egy vékony tűt szúrtak be a retina alá, amivel ezután eltávolították három idősebb korú makula degenerációban szenvedő beteg szeméből a vért.

“Ez egy hatalmas előrelépés a kifinomult és technikailag nehéz sebészeti beavatkozások terén, melyek az idő előrehaladtával lényegesen javíthatják ezeknek a fajta műtéteknek a minőségét és biztonságosságát. Ez a vizsgálat azt is megmutatja, hogy a robotokban hatalmas lehetőség van, hogy kiterjesszék a korlátait annak amire jelenleg képesek vagyunk.” mondta Robert MacLaren, az Oxford Egyetem szemészet professzora.

“A következő lépésünk az lesz, hogy a robotikai sebészeti eszközzel precíz és minimális traumával járó módon gén terápiát hajtsunk végre a retinán, ami szintén egy embereken legelőször végrehajtott teljesítmény lesz, amit 2019 elejére ütemeztünk.”

Forrás: Nature.com

Forrás: Nature.com

A vizsgálat igazolta, hogy a holland orvosi robotokat gyártó Preceyes BV cég által tervezett és épített sebészeti robot megfelelően és biztonságosan működik. A gyártó szerint a technológia által biztosított pontosság és stabilitás tovább javíthat a jelenleg használt műtéteken és egységesebbé is teheti őket.

A sebészeti eljárások során a robotok elvágták az epiretinális membránt és egy belső korlátozó membránt is a makula felett – ami a retina vizuális élességért felelős központja. Ezen felül a berendezést három olyan betegnél is bevetették, akiknél terápiás gyógyszereket kellet a szemükbe fecskendezni a látást veszélyeztető vérzés megállításához.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.