Kategóriák Egészség

Sikerült egereknél visszafordítani a sclerosis multiplexet

A sclerosis multiplex autoimmun betegségnél a szervezet saját T sejtjei okoznak gyulladást az agyban és a gerincvelőben. Ez a támadás során megsérül az idegsejtek védőburka és ez komoly fizikai, mentális és pszichiátriás problémákat okozhat. Azonban eddig nem lehetett tudni, hogy a sok különböző fajta T sejt közül melyik is okozza a problémát.

A Boston Gyerekek Kórházának kutatócsapatának sikerült meghatározni ezeket a betegségben érintett T sejteket és azt is meghatározták, hogy milyen a felszínükön lévő fehérjével lehet azonosítani őket. A csapat ezután egy olyan antitestet is kifejlesztett, ami ezt a fehérjét célozza és egereknél képesek voltak a segítségével megelőzni és visszaállítani a betegséget.

Eileen Remold-O’Donnell, a kutatás egyik vezetője szerint, amennyiben az eredményeket sikerül embereknél is demonstrálni, akkor ezzel egy komoly eszközt adnak a betegséget kezelő orvosok kezébe és áttételesen más autoimmun betegségek kezelését is elérhetőbb közelségbe hozhatja.

A kutatók kiemelték, hogy a megközelítés valószínűleg nem megfelelő a betegség minden formájának kezelésére, viszont a megelőzés és a korai szakasz megállításában komoly lehetőséget látnak.

A legújabb tanulmányok a TH17-es T sejteket jelölték mint kiváltó ok, viszont az új tanulmány szerint nem az összes ilyen sejt érintett, hanem azoknak egy gyorsan osztódó alcsoportja, amit egyedileg a CXCR6 fehérje jelenléte különít el. A tesztek szerint ezek a sejtek képesek kárt tenni az idegsejtekben, az általuk termelt fehérjéken és kiváltott gyulladáson keresztül.

Azonban az egy dolog, hogy a CXCR6 pozitív T sejtek sclerosis multiplexet okoznak egereknél, addig ez az embereknél is így van?

Hogy megválaszolják a kérdést a kutatók több specialistát is bevontak, akik vér és gerincvelőfolyadék mintákat gyűjtöttek a autoimmun ízületi gyulladással küzdő betegektől. Az eredmények szerint a gyulladt ízületeknél valóban megemelkedett az implikált sejtek száma, viszont sem náluk sem a több kontroll csoportnál nem emelkedett meg a sejtek száma a keringő vérben.

A kapott eredményeket olyan egér modelleken is tesztelték, amiket genetikailag módosítottak, hogy azoknál sclerosis multiplex alakuljon ki. A kutatók az egerek egy csoportját olyan antitestekkel kezelték, amik a CXCR6 fehérjét célozták. Ezeknél az állatoknál nem látták a problémát okozó sejtek felhalmozódását, sem az általuk okozott sérüléseket vagy annak viselkedésből kimutatható jeleit.

A kutatás két vezetője azóta megalapította a Edelweiss Immune céget, ami a kórházzal együtt dolgozik majd a kutatás további részein és a végső kezelési módszer kifejlesztésében.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom