Kategóriák Egészség

Sikerült egereknél visszafordítani a sclerosis multiplexet

A sclerosis multiplex autoimmun betegségnél a szervezet saját T sejtjei okoznak gyulladást az agyban és a gerincvelőben. Ez a támadás során megsérül az idegsejtek védőburka és ez komoly fizikai, mentális és pszichiátriás problémákat okozhat. Azonban eddig nem lehetett tudni, hogy a sok különböző fajta T sejt közül melyik is okozza a problémát.

A Boston Gyerekek Kórházának kutatócsapatának sikerült meghatározni ezeket a betegségben érintett T sejteket és azt is meghatározták, hogy milyen a felszínükön lévő fehérjével lehet azonosítani őket. A csapat ezután egy olyan antitestet is kifejlesztett, ami ezt a fehérjét célozza és egereknél képesek voltak a segítségével megelőzni és visszaállítani a betegséget.

Eileen Remold-O’Donnell, a kutatás egyik vezetője szerint, amennyiben az eredményeket sikerül embereknél is demonstrálni, akkor ezzel egy komoly eszközt adnak a betegséget kezelő orvosok kezébe és áttételesen más autoimmun betegségek kezelését is elérhetőbb közelségbe hozhatja.

A kutatók kiemelték, hogy a megközelítés valószínűleg nem megfelelő a betegség minden formájának kezelésére, viszont a megelőzés és a korai szakasz megállításában komoly lehetőséget látnak.

A legújabb tanulmányok a TH17-es T sejteket jelölték mint kiváltó ok, viszont az új tanulmány szerint nem az összes ilyen sejt érintett, hanem azoknak egy gyorsan osztódó alcsoportja, amit egyedileg a CXCR6 fehérje jelenléte különít el. A tesztek szerint ezek a sejtek képesek kárt tenni az idegsejtekben, az általuk termelt fehérjéken és kiváltott gyulladáson keresztül.

Azonban az egy dolog, hogy a CXCR6 pozitív T sejtek sclerosis multiplexet okoznak egereknél, addig ez az embereknél is így van?

Hogy megválaszolják a kérdést a kutatók több specialistát is bevontak, akik vér és gerincvelőfolyadék mintákat gyűjtöttek a autoimmun ízületi gyulladással küzdő betegektől. Az eredmények szerint a gyulladt ízületeknél valóban megemelkedett az implikált sejtek száma, viszont sem náluk sem a több kontroll csoportnál nem emelkedett meg a sejtek száma a keringő vérben.

A kapott eredményeket olyan egér modelleken is tesztelték, amiket genetikailag módosítottak, hogy azoknál sclerosis multiplex alakuljon ki. A kutatók az egerek egy csoportját olyan antitestekkel kezelték, amik a CXCR6 fehérjét célozták. Ezeknél az állatoknál nem látták a problémát okozó sejtek felhalmozódását, sem az általuk okozott sérüléseket vagy annak viselkedésből kimutatható jeleit.

A kutatás két vezetője azóta megalapította a Edelweiss Immune céget, ami a kórházzal együtt dolgozik majd a kutatás további részein és a végső kezelési módszer kifejlesztésében.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom