Kategóriák Egészség

Sikerült egereknél visszafordítani a sclerosis multiplexet

A sclerosis multiplex autoimmun betegségnél a szervezet saját T sejtjei okoznak gyulladást az agyban és a gerincvelőben. Ez a támadás során megsérül az idegsejtek védőburka és ez komoly fizikai, mentális és pszichiátriás problémákat okozhat. Azonban eddig nem lehetett tudni, hogy a sok különböző fajta T sejt közül melyik is okozza a problémát.

A Boston Gyerekek Kórházának kutatócsapatának sikerült meghatározni ezeket a betegségben érintett T sejteket és azt is meghatározták, hogy milyen a felszínükön lévő fehérjével lehet azonosítani őket. A csapat ezután egy olyan antitestet is kifejlesztett, ami ezt a fehérjét célozza és egereknél képesek voltak a segítségével megelőzni és visszaállítani a betegséget.

Eileen Remold-O’Donnell, a kutatás egyik vezetője szerint, amennyiben az eredményeket sikerül embereknél is demonstrálni, akkor ezzel egy komoly eszközt adnak a betegséget kezelő orvosok kezébe és áttételesen más autoimmun betegségek kezelését is elérhetőbb közelségbe hozhatja.

A kutatók kiemelték, hogy a megközelítés valószínűleg nem megfelelő a betegség minden formájának kezelésére, viszont a megelőzés és a korai szakasz megállításában komoly lehetőséget látnak.

A legújabb tanulmányok a TH17-es T sejteket jelölték mint kiváltó ok, viszont az új tanulmány szerint nem az összes ilyen sejt érintett, hanem azoknak egy gyorsan osztódó alcsoportja, amit egyedileg a CXCR6 fehérje jelenléte különít el. A tesztek szerint ezek a sejtek képesek kárt tenni az idegsejtekben, az általuk termelt fehérjéken és kiváltott gyulladáson keresztül.

Azonban az egy dolog, hogy a CXCR6 pozitív T sejtek sclerosis multiplexet okoznak egereknél, addig ez az embereknél is így van?

Hogy megválaszolják a kérdést a kutatók több specialistát is bevontak, akik vér és gerincvelőfolyadék mintákat gyűjtöttek a autoimmun ízületi gyulladással küzdő betegektől. Az eredmények szerint a gyulladt ízületeknél valóban megemelkedett az implikált sejtek száma, viszont sem náluk sem a több kontroll csoportnál nem emelkedett meg a sejtek száma a keringő vérben.

A kapott eredményeket olyan egér modelleken is tesztelték, amiket genetikailag módosítottak, hogy azoknál sclerosis multiplex alakuljon ki. A kutatók az egerek egy csoportját olyan antitestekkel kezelték, amik a CXCR6 fehérjét célozták. Ezeknél az állatoknál nem látták a problémát okozó sejtek felhalmozódását, sem az általuk okozott sérüléseket vagy annak viselkedésből kimutatható jeleit.

A kutatás két vezetője azóta megalapította a Edelweiss Immune céget, ami a kórházzal együtt dolgozik majd a kutatás további részein és a végső kezelési módszer kifejlesztésében.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom