Sikerült visszahozni egy 15 éve vegetatív állapotban lévő beteg öntudatát

Egy 35 éves már több mint 15 éve egy autóbaleset miatt vegetatív állapotba került férfi az öntudat jeleit mutatta, miután idegsebészek egy vagus ideg stimulátort ültettek a mellkasába. Az új felfedezés szerint az epilepszia és a depresszió kezelésére használt vagus ideg stimuláció (VNS) képes visszaállítani az akár már több éve vegetatív állapotban lévő öntudatát.

Ez az eredmény megkérdőjelezi azt az általános elképzelést, hogy a 12 hónapnál hosszabb tudati rendellenességek kezelhetetlenek.

“A vagus ideg stimulálásával megmutattuk, hogy lehetséges javítani a beteg ‘tudati jelenlétén’,” mondta Angela Sirigu, a Institut des Sciences Cognitives Marc Jeannerod-től.

A vagus ideg az agyat a test más pontjaival köti össze, többek között a belekkel is. Ismert, hogy az idegnek fontos szerepe van a felébredésben, éberségben és a test több alapvető funkciójában. Hogy kiderítsék a VNS használatával visszaállítható e az öntudat, a Sirigu által vezetett kutatók egy nehéz esettel indítottak, hogy ezzel kizárják a puszta szerencse esélyét. Egy olyan beteget választottak ki aki már több mint egy évtizede vegetatív állapotban volt és ez idő alatt semmi jelét nem mutatta a javulásnak.

Egy hónapnyi kezelés után a beteg figyelme, mozgása és agyi aktivitása is lényegesen javult. A férfi már képes volt reagálni egyszerű utasításokra, amit korábban lehetetlennek gondoltak. Például képes volt a szemével tárgyakat követni és utasításra elfordítani a fejét. A beteg édesanyja arról is beszámolt, hogy fia tovább képes ébren maradni, amíg a terapeutája egy könyvből olvas neki.

A stimulálást követően a tudósok azt is észrevették, hogy a beteg már a “veszélyre” is képes reagálni. Például, amikor a vizsgáló közel hajolt a beteghez, annak a pupillái szélesre nyíltak – ezzel a meglepettségre utalva. Vegetatív állapotban töltött több év után a beteg egy minimális öntudati állapotba került.

Az agyi aktivitásról készült felvételek is jelentős változásokról számoltak be. A théta EEG jelek, amelyeket arra használnak, hogy megkülönböztessék a vegetatív és a minimális tudatállapotot, lényegesen felerősödtek a mozgásért, érzésekért és az éberségért felelős agyi területeken. A VNS javított az agy funkcionális kapcsolatian is és a PET felvételek azt is megmutatták, hogy az agy agykérgi és szubkortikális részeinek javult az anyagcseréje is.

Az eredmények megmutatják, hogy a megfelelő kezeléssel még a legsúlyosabb esetekben is hozható javulás.

“Az agyi rugalmasság és az agy javítás még mindig lehetségesek még akkor is ha látszólag már elveszett minden remény,” mondta Sirigu.

A kutatók jelenleg egy nagy együttműködést igénylő tanulmányt szerveznek, hogy kiderítsék a VNS lehetőségeit a vegetatív vagy minimális öntudati állapotban lévő betegeknél. A tudósok szerint a kutatás segíthet többet megtudni az emberi öntudatról is.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.