Sokkal olcsóbbá válhatnak a szén nanocsövek egy felfedezésnek köszönhetően

Képzeljünk el egy olyan dobozt, ami a szobánk elhasznált levegőjét egy értékes anyaggá alakítja.

Ezt sikerült most elkészíteniük a Vanderbilt Egyetem kutatóinak, miután felfedeztek egy módszert, amivel szén-dioxidból képesek előállítani az egyik legértékesebb anyagot: a kis átmérőjű szén nanocsöveket.

A szén nanocső olyan anyag, amely erősebb az acélnál és jobb vezetőképességekkel rendelkezik mint a réz. Ez az anyag azért nem vált elterjedté – az elemektől, az autókig – mivel ezek a lenyűgöző tulajdonságok, csak a kis átmérőjű nanocsöveknél vannak jelen – melyeknek előállítása jelenleg szélsőségesen drága. Most a kutatók bemutattak egy módszert, amely a levegőből kiszűrt szén dioxid segítségével a korábbiaknál sokkal olcsóbban képes szén nanocsöveket alkotni.

A kutatók által már “fekete aranyként” hívott nanocsövek elősegíthetik a klímaváltozás elleni harcot és a nagy mennyiségű előállításuk új technológiák megjelenését is elősegítheti.

“Az egyik legizgalmasabb dolog a kutatásunkkal kapcsolatban, ahogyan az elektrokémia segítségével szétválasztottuk a szén-dioxidot elemi oxigénné és szénné, melyeket ezután nanométeres pontossággal összekötöttünk egy új formában,” mondta Cary Pint, a kutatásról készült tanulmány rangidős szerzője. “Ez megnyitja a kaput a szén nanocsövekből készített értékes termékek előtt.”

A kutatók szerint ezek az anyagok forradalmat indíthatnak el.

“A piacon lévő legolcsóbb szén nanocsövek kilónként 100-200 dollárba kerülnek,” mondta Anna Douglas, a tanulmány első szerzője. “A tudományos előrelépésünk bemutat egy olyan útvonalat, amivel olcsóbban és a levegőből kinyert szén-dioxid segítségével szintetizálhatunk jó minőségű szén nanocsöveket.”

A kutatók megmutatták, hogy a nagyobb méretű szén nanocsöveket az Ostwald érés nevű folyamat eredményezi, aminél a kisebb átmérőjű nanocsövek a folyamat során megnőnek. A csapat azt is bemutatta, hogy különböző elektrokémiai paraméterek optimalizálásával minimalizálni tudják a nagyobb méretű nanorészecskék mennyiségét.

A kutatók a technológiára alapozva megalapították a SkyNano nevű céget, melynek célja, hogy a módszer felnagyításával felhasználásával sokkal kedvezőbb áron dobhassák piacra az anyagot.

Forrás: pubs.acs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.