Szakértők szerint a kávé fogyasztás pozitívumai felül emelkednek a negatívumokon

A BMJ kutatóinak új tanulmánya szerint a kávé ivás “valószínűleg egészségesebb mint, amennyire káros.

A kutatók több mint 200 tanulmány eredményeit vizsgálták át és arra jutottak hogy 3-4 csészényi kávé naponta csökkenti a halál és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A kávé ezek mellet csökkentheti bizonyos rákfajták, a cukorbetegség, májbetegség és a demencia kialakulásának kockázatát is.

Azonban a terhesség alatti kávéfogyasztásnak lehetnek káros hatásai és a nők csontjait is kis mértékben meggyengítheti.

A tanulmányok nagy része megfigyeléseken alapult, ami kevésbé minőségi bizonyítékokat jelent, azonban a legtöbbjük támogatja egymást és a kávé fogyasztásról megjelenő friss tanulmányokat is. Így a kivételeket – például a terhes nőket – leszámítva a kávé fogyasztás egészségesnek tűnik és a hatásai emiatt biztonságosan tesztelhetőek lehetnek randomizált klinikai vizsgálatokkal.

A kávé az egyik legszéleskörűbben fogyasztott ital a világon és pozitív hatása lehet az egészségre. Azonban a jelenlegi nem olyan megbízható bizonyítékok mellet klinikai vizsgálatokra lesz szükség hogy tényleg meggyőződjünk jótékony hatásairól – és remélhetőleg arról is hogy azokat hogyan váltja ki.

Hogy jobban megértsék a kávé fogyasztás hatásait a Robin Poole által vezetett csapat felülvizsgált 201 megfigyelésen alapuló tanulmányt és további 17 klinikai vizsgálatok adataira épülő tanulmányt a világ több részéről. A vizsgálatukban a kutatók összevonják a korábbi tanulmányok munkáit és eredményeit és ezzel egy pontosabb összefoglalást adnak a szakterület állapotáról.

A kávé ivás következetesen csökkentette a halál kockázatát –  a legnagyobb csökkenést napi 3 csésze kávé okozott – szemben a kávét nem fogyasztó emberekkel. Több mint 3 csészényi kávé fogyasztásnak látszólag nem voltak káros hatásai, viszont a pozitív hatásainak növekedése elhanyagolható volt a napi 3 csészényi fogyasztással szemben.

A kávé ezek mellett több rákfajta – köztük a prosztata, az endometriális, a bőr és a májrákkal – és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkenti. A legnagyobb hatást a májjal kapcsolatos betegségek esetében fejti ki.

Végül pedig a kávé fogyasztás jótékony hatással van a Parkinson és az Alzheimer kórra és a depresszióra is.

Kevés tanulmány vizsgálta külön a koffeinmentes kávék hatását, viszont ezek a tanulmányok a hasonló hatásokról számoltak be mint, amiket a koffeines kávék esetében tapasztaltak.

A kutatások egy része nem vette figyelembe a különböző tényezők hatásait az egészségre és a kávéfogyasztásra, mint például a dohányzás, ezért az új tanulmány szerzői szerint nem zárható ki hogy bizonyos pozitív és negatív hatások valójában nem is a kávé hatásai.

A tanulmánnyal párhuzamosan megjelenő szerkesztői közleményben Eliseo Guallar, a Johns Hopkins Bloomberg Egészségügyi Egyetemről, arról ír, hogy attól függetlenül, hogy a kávé fogyasztás biztonságosnak tűnik, a doktoroknak nem szabad ajánlania a kávé fogyasztást bizonyos betegségek elkerülésére és az embereknek sem kell elkezdeniük kávét inni pusztán egészségügyi okokból.

Ezt azért írja mert a tanulmányokból az is kiderült, hogy néhány ember fokozottan ki lehet téve a kávé fogyasztás káros hatásainak, és mindemellett a kávét gyakran cukorban és zsírokban gazdag ételekkel fogyasztják együtt, amik önmagukban negatívan hathatnak ránk.

Azonban még így is a modern kávé fogyasztás “lenyűgözően biztonságosnak tűnik és részét képezheti a felnőttek egészséges étrendjének.

Forrás: bmj.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.