Személyre szabott védőoltással küzdenek a rák ellen

Egy úttörő klinikai vizsgálat vette kezdetét a Wisconsin-i Egyetem rákkutató központjának vezetésével, amelyben 14 másik intézet is részt vesz. Ez lesz az első nagyméretű vizsgálat aminél személyre szabott oltásokkal próbálják leküzdeni a rákos daganatokat. Az oltás a beteg saját tumor és immunsejtjeit használja, hogy megakadályozza a vérrák egy típusának a visszatérést.

A betegségnek ezt a fajtáját myeloma multiplex-nek hívják, ami a vérben lévő plazmasejtek daganatos megbetegedését okozza. A rákos plazma sejtek a csontvelőt támadják meg, ahonnan kiszorítják az egészséges vérsejteket, ami súlyos állapothoz vezethet, például veseelégtelenséghez.

A myeloma multiplex (plasmocytoma) kezelhető, de nincs rá gyógymód. A rák későbbi visszatérését a legkorszerűbb kezelésekkel sem tudják megakadályozni. Azonban most a kutatók egy más megközelítést próbálnak ki, ami lehetővé teszi a testnek, hogy maga küzdje le a rákot.

Próbáljuk képezni az immunrendszert, hogy folyamatosan figyelje és azonosítsa a rákos sejteket és azonnal végezzen velük,” mondta, Natalie Callander, a vizsgálat vezetője.

A csapat rákos sejteket gyűjt be a betegektől, akik ezek után kemoterápián vesznek majd részt, aminek a célja a rák visszaszorítása. Eközben a kutatók a rákos sejteket a beteg vérsejtjeivel egyesítik, hogy szervezetükben immunválaszt váltsanak ki.

Mindettől azt remélik, hogy a betegek saját antitestjei reagálni fognak és leküzdik a rákos sejteket, és a későbbiekben is készen állnak a daganat visszatérésere. A vizsgálatban résztvevők fele kapja az új kezelést, a többiek a vérrák kordában tartására használt általános orvosságokat fogják kapni.

Ez a vizsgálat új szintre emeli a személyre szabott gyógyszerkészítést, a beteg daganatából készült védőoltással.” tette hozzá Natalie Callander.

Forrás: www.iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.