Kategóriék Űr

Szerves anyagokat fedeztek fel a Ceres törpebolygón

A NASA szondája, a Mars és a Jupiter közötti aszteroida övben keringő Texas méretű Ceres törpebolygón, olyan szén-alapú anyagokat fedezett fel, amelyekből a Földön korábban kialakulhatott az élet.

Ezzel a felfedezéssel a törpebolygó, 950 km átmérőjű kő és jég alkotta világa, felkerült az élet kialakulására alkalmas bolygók egyre növekvő listájára. Ezen a listán már többek között megtalálható a Mars bolygó ,a Jupiter és Szaturnusz óceánokkal fedett holdjai.

A felfedezés a Science folyóiratban jelent meg,a méréseket a NASA Dawn űrjármű segítségével végeztek, mely már két éve kering a Ceres körül.

Úgy gondolom, hogy ezek a szerves molekulák még távol állnak a mikroszkopikus élettől,” írta Christopher Russell kutatást vezető tudós. “Ez a felfedezés rámutat, hogy érdemes tovább vizsgálnink a Ceres holdat.” A Ceres az aszteroida övben a legnagyobb égitest, háromszor olyan távol van a Naptól mint a Föld. Úgy gondolják, hogy a felépítése jól tükrözi a naprendszer kialakulásának korai szakaszában (4-0,5 milliárd évvel ezelőtt) meghatározó anyagok jelenlétét.

Ez jól szemlélteti, hogy a korai naprendszer már tartalmazta az élet megjelenéséhez szükséges elemeket,” mondta Russell.

Elképzelhető, hogy a folyamat a Ceresen csak eddig tudott eljutni. Talán az összetettebb és dinamikusabb szervezetek megjelenésére egy nagyobb égitestre van szükség, ” tette hozzá Russell.

A szerves részecskéket a Ceres északi féltekén található 50 km széles kráterben találták. Viszont a szerves anyagok molekuláris felépítését nem sikerült pontosan meghatározni, de azonosítottak kátrány szerű ásványokat, amilyen az aszfalt és a cerit.

Mivel a Ceres egy törpebolygó, megőrizhette a kialakulási idejéből a belső hőmérsékletét és akár felszín alatti óceánokat is tartalmazhat. Ez lehetőséget adhat primitív életformák kialakulására,” írta Michael Kuppers bolygó szakértő.

A szerves anyagok elhelyezkedése miatt a kutatók kizárhatták a lehetőséget, hogy az anyagok, aszteroida vagy üstökös becsapódása során kerültek volna a bolygóra.

Maria Cristina De Sanctis, vezető tudós és munkatársai úgy vélik, hogy a szerves anyagok a Ceres hidrotermális folyamatai révén jöttek létre, azonban az anyagok felszínre kerülése egyelőre rejtély marad.

Forrás: reuters.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A san francisco-i öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült egy általuk fejlesztett berendezéssel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.