Szerves anyagokat fedeztek fel a Ceres törpebolygón

A NASA szondája, a Mars és a Jupiter közötti aszteroida övben keringő Texas méretű Ceres törpebolygón, olyan szén-alapú anyagokat fedezett fel, amelyekből a Földön korábban kialakulhatott az élet.

Ezzel a felfedezéssel a törpebolygó, 950 km átmérőjű kő és jég alkotta világa, felkerült az élet kialakulására alkalmas bolygók egyre növekvő listájára. Ezen a listán már többek között megtalálható a Mars bolygó ,a Jupiter és Szaturnusz óceánokkal fedett holdjai.

A felfedezés a Science folyóiratban jelent meg,a méréseket a NASA Dawn űrjármű segítségével végeztek, mely már két éve kering a Ceres körül.

Úgy gondolom, hogy ezek a szerves molekulák még távol állnak a mikroszkopikus élettől,” írta Christopher Russell kutatást vezető tudós. “Ez a felfedezés rámutat, hogy érdemes tovább vizsgálnink a Ceres holdat.” A Ceres az aszteroida övben a legnagyobb égitest, háromszor olyan távol van a Naptól mint a Föld. Úgy gondolják, hogy a felépítése jól tükrözi a naprendszer kialakulásának korai szakaszában (4-0,5 milliárd évvel ezelőtt) meghatározó anyagok jelenlétét.

Ez jól szemlélteti, hogy a korai naprendszer már tartalmazta az élet megjelenéséhez szükséges elemeket,” mondta Russell.

Elképzelhető, hogy a folyamat a Ceresen csak eddig tudott eljutni. Talán az összetettebb és dinamikusabb szervezetek megjelenésére egy nagyobb égitestre van szükség, ” tette hozzá Russell.

A szerves részecskéket a Ceres északi féltekén található 50 km széles kráterben találták. Viszont a szerves anyagok molekuláris felépítését nem sikerült pontosan meghatározni, de azonosítottak kátrány szerű ásványokat, amilyen az aszfalt és a cerit.

Mivel a Ceres egy törpebolygó, megőrizhette a kialakulási idejéből a belső hőmérsékletét és akár felszín alatti óceánokat is tartalmazhat. Ez lehetőséget adhat primitív életformák kialakulására,” írta Michael Kuppers bolygó szakértő.

A szerves anyagok elhelyezkedése miatt a kutatók kizárhatták a lehetőséget, hogy az anyagok, aszteroida vagy üstökös becsapódása során kerültek volna a bolygóra.

Maria Cristina De Sanctis, vezető tudós és munkatársai úgy vélik, hogy a szerves anyagok a Ceres hidrotermális folyamatai révén jöttek létre, azonban az anyagok felszínre kerülése egyelőre rejtély marad.

Forrás: reuters.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.