Kategóriák Tech

Szilárd szénné alakítja vissza a széndioxidot egy új eljárás

A kutatóknak egy új folyékony fémen alapuló eljárással sikerült szénné alakítani a légköri szén-dioxidot. Szakértők szerint ez lényegesen megváltoztatja a légköri szén megkötésére tett eddigi próbálkozásainkat.

Az ausztrál Melbourne Egyetem kutatói által kifejlesztett technika nagy hatásfokkal képes szilárd szén részecskékké alakítani a szén-dioxid gázt. Ez egy alternatív megoldást jelenthet az üvegházhatást okozó széndioxid gáz többlet eltávolítására a légkörből.

Már jelenleg is vannak módszerek a szén-dioxid megkötésére. Azonban ezek általánosan a gáz folyadékká alakításán és bizonyos erre alkalmas helyszíneken a felszín alá történő befecskendezésén, alapulnak.

Viszont a kivitelezésben komoly kihívások akadtak; a projekt gazdasági megtérülésében, illetve a vegyületek tárolásának lehetséges környezetvédelmi kérdéseiben. Ezzel szemben a szén-dioxid szilárd szénné történő alakítása megoldást jelenthet ezekre a problémákra.

A szén-dioxid átalakítása már ma is lehetséges, azonban ehhez olyan magas hőmérsékletre van szükség, hogy a folyamat ipari szinten kivitelezhetetlen. Erre jelenthet megoldást egy folyékony fém katalizátor, ami szoba-hőmérsékleten is megfelelő hatásfokkal működik.

Amíg a kutatók elmondása szerint még több kutatásra van szükség mielőtt a módszert a valódi életben is alkalmaznák, addig a katalizátor felfedezése komoly előrelépés lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A folyékony fémet a kutatók úgy alakították ki, hogy a felszíni tulajdonságainak köszönhetően rendkívül hatékonyan vezesse az elektromosságot, ezzel könnyebben aktiválva a széndioxid átalakítását.

A teljes folyamat során, a szén-dioxidot egy folyékony elektrolitban oldanák fel, amihez egy kis mennyiségű folyékony fémet adnak és elektromos áramot kötnek rá. Így az oldott széndioxid szén pelyhekként válik ki.

A kutatók szerint a kivált szenet nem csak elraktározni, hanem különböző területeken akár fel is lehet használni – például szuper-kondenzátorként az elektromos autókba -, emellett melléktermékként kis mennyiségben keletkező szénhidrogénekre is igaz ez.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom