Kategóriák Tech

Szilárd szénné alakítja vissza a széndioxidot egy új eljárás

A kutatóknak egy új folyékony fémen alapuló eljárással sikerült szénné alakítani a légköri szén-dioxidot. Szakértők szerint ez lényegesen megváltoztatja a légköri szén megkötésére tett eddigi próbálkozásainkat.

Az ausztrál Melbourne Egyetem kutatói által kifejlesztett technika nagy hatásfokkal képes szilárd szén részecskékké alakítani a szén-dioxid gázt. Ez egy alternatív megoldást jelenthet az üvegházhatást okozó széndioxid gáz többlet eltávolítására a légkörből.

Már jelenleg is vannak módszerek a szén-dioxid megkötésére. Azonban ezek általánosan a gáz folyadékká alakításán és bizonyos erre alkalmas helyszíneken a felszín alá történő befecskendezésén, alapulnak.

Viszont a kivitelezésben komoly kihívások akadtak; a projekt gazdasági megtérülésében, illetve a vegyületek tárolásának lehetséges környezetvédelmi kérdéseiben. Ezzel szemben a szén-dioxid szilárd szénné történő alakítása megoldást jelenthet ezekre a problémákra.

A szén-dioxid átalakítása már ma is lehetséges, azonban ehhez olyan magas hőmérsékletre van szükség, hogy a folyamat ipari szinten kivitelezhetetlen. Erre jelenthet megoldást egy folyékony fém katalizátor, ami szoba-hőmérsékleten is megfelelő hatásfokkal működik.

Amíg a kutatók elmondása szerint még több kutatásra van szükség mielőtt a módszert a valódi életben is alkalmaznák, addig a katalizátor felfedezése komoly előrelépés lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A folyékony fémet a kutatók úgy alakították ki, hogy a felszíni tulajdonságainak köszönhetően rendkívül hatékonyan vezesse az elektromosságot, ezzel könnyebben aktiválva a széndioxid átalakítását.

A teljes folyamat során, a szén-dioxidot egy folyékony elektrolitban oldanák fel, amihez egy kis mennyiségű folyékony fémet adnak és elektromos áramot kötnek rá. Így az oldott széndioxid szén pelyhekként válik ki.

A kutatók szerint a kivált szenet nem csak elraktározni, hanem különböző területeken akár fel is lehet használni – például szuper-kondenzátorként az elektromos autókba -, emellett melléktermékként kis mennyiségben keletkező szénhidrogénekre is igaz ez.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom