Kategóriák Tech

Szilárd szénné alakítja vissza a széndioxidot egy új eljárás

A kutatóknak egy új folyékony fémen alapuló eljárással sikerült szénné alakítani a légköri szén-dioxidot. Szakértők szerint ez lényegesen megváltoztatja a légköri szén megkötésére tett eddigi próbálkozásainkat.

Az ausztrál Melbourne Egyetem kutatói által kifejlesztett technika nagy hatásfokkal képes szilárd szén részecskékké alakítani a szén-dioxid gázt. Ez egy alternatív megoldást jelenthet az üvegházhatást okozó széndioxid gáz többlet eltávolítására a légkörből.

Már jelenleg is vannak módszerek a szén-dioxid megkötésére. Azonban ezek általánosan a gáz folyadékká alakításán és bizonyos erre alkalmas helyszíneken a felszín alá történő befecskendezésén, alapulnak.

Viszont a kivitelezésben komoly kihívások akadtak; a projekt gazdasági megtérülésében, illetve a vegyületek tárolásának lehetséges környezetvédelmi kérdéseiben. Ezzel szemben a szén-dioxid szilárd szénné történő alakítása megoldást jelenthet ezekre a problémákra.

A szén-dioxid átalakítása már ma is lehetséges, azonban ehhez olyan magas hőmérsékletre van szükség, hogy a folyamat ipari szinten kivitelezhetetlen. Erre jelenthet megoldást egy folyékony fém katalizátor, ami szoba-hőmérsékleten is megfelelő hatásfokkal működik.

Amíg a kutatók elmondása szerint még több kutatásra van szükség mielőtt a módszert a valódi életben is alkalmaznák, addig a katalizátor felfedezése komoly előrelépés lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A folyékony fémet a kutatók úgy alakították ki, hogy a felszíni tulajdonságainak köszönhetően rendkívül hatékonyan vezesse az elektromosságot, ezzel könnyebben aktiválva a széndioxid átalakítását.

A teljes folyamat során, a szén-dioxidot egy folyékony elektrolitban oldanák fel, amihez egy kis mennyiségű folyékony fémet adnak és elektromos áramot kötnek rá. Így az oldott széndioxid szén pelyhekként válik ki.

A kutatók szerint a kivált szenet nem csak elraktározni, hanem különböző területeken akár fel is lehet használni – például szuper-kondenzátorként az elektromos autókba -, emellett melléktermékként kis mennyiségben keletkező szénhidrogénekre is igaz ez.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.