Kategóriék Tech

Szilárd szénné alakítja vissza a széndioxidot egy új eljárás

A kutatóknak egy új folyékony fémen alapuló eljárással sikerült szénné alakítani a légköri szén-dioxidot. Szakértők szerint ez lényegesen megváltoztatja a légköri szén megkötésére tett eddigi próbálkozásainkat.

Az ausztrál Melbourne Egyetem kutatói által kifejlesztett technika nagy hatásfokkal képes szilárd szén részecskékké alakítani a szén-dioxid gázt. Ez egy alternatív megoldást jelenthet az üvegházhatást okozó széndioxid gáz többlet eltávolítására a légkörből.

Már jelenleg is vannak módszerek a szén-dioxid megkötésére. Azonban ezek általánosan a gáz folyadékká alakításán és bizonyos erre alkalmas helyszíneken a felszín alá történő befecskendezésén, alapulnak.

Viszont a kivitelezésben komoly kihívások akadtak; a projekt gazdasági megtérülésében, illetve a vegyületek tárolásának lehetséges környezetvédelmi kérdéseiben. Ezzel szemben a szén-dioxid szilárd szénné történő alakítása megoldást jelenthet ezekre a problémákra.

A szén-dioxid átalakítása már ma is lehetséges, azonban ehhez olyan magas hőmérsékletre van szükség, hogy a folyamat ipari szinten kivitelezhetetlen. Erre jelenthet megoldást egy folyékony fém katalizátor, ami szoba-hőmérsékleten is megfelelő hatásfokkal működik.

Amíg a kutatók elmondása szerint még több kutatásra van szükség mielőtt a módszert a valódi életben is alkalmaznák, addig a katalizátor felfedezése komoly előrelépés lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A folyékony fémet a kutatók úgy alakították ki, hogy a felszíni tulajdonságainak köszönhetően rendkívül hatékonyan vezesse az elektromosságot, ezzel könnyebben aktiválva a széndioxid átalakítását.

A teljes folyamat során, a szén-dioxidot egy folyékony elektrolitban oldanák fel, amihez egy kis mennyiségű folyékony fémet adnak és elektromos áramot kötnek rá. Így az oldott széndioxid szén pelyhekként válik ki.

A kutatók szerint a kivált szenet nem csak elraktározni, hanem különböző területeken akár fel is lehet használni – például szuper-kondenzátorként az elektromos autókba -, emellett melléktermékként kis mennyiségben keletkező szénhidrogénekre is igaz ez.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ultrahanggal kezeltek gyulladást és anyagcsere problémákat

A General Electric és a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézetének csapata egy új, forradalmi módszert mutatott be, amivel ultrahang segítségével képesek non-invazív…

2019-03-17 5:20 du.

Egy új tanulmány szerint az USA-nak jót tett a múltban történt bevándorlás

Egy új tanulmány szerint magasabb bérek, alacsonyabb szegénység és alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemzi azokat az egyesült államokbeli megyéket, amelyeket a…

2019-03-16 7:49 du.

Jégben megőrzött mamut sejtjeit sikerült először újraaktiválni

Egy japán kutatócsapat egerek sejtjei közé helyezte egy 28000 évvel ezelőtt elhunyt mamut sejtjeit és sikerült aktivitást kiváltaniuk belőlük. Azonban…

2019-03-16 7:43 du.

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texas Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe mint az emlékezés. A tanulmány szerint, ha…

2019-03-16 7:38 du.

Rendkívül fontos szerepe van a nitrogén fixáló fáknak az erdők egészségében

Egy új tanulmány szerint a vörös éger (Alnus rubra) fáknak fontos szerepe lehet az erdei ökoszisztéma egészségében azáltal, hogy képesek felszabadítani az…

2019-03-13 11:15 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.