Kategóriák Tech

Szilárd szénné alakítja vissza a széndioxidot egy új eljárás

A kutatóknak egy új folyékony fémen alapuló eljárással sikerült szénné alakítani a légköri szén-dioxidot. Szakértők szerint ez lényegesen megváltoztatja a légköri szén megkötésére tett eddigi próbálkozásainkat.

Az ausztrál Melbourne Egyetem kutatói által kifejlesztett technika nagy hatásfokkal képes szilárd szén részecskékké alakítani a szén-dioxid gázt. Ez egy alternatív megoldást jelenthet az üvegházhatást okozó széndioxid gáz többlet eltávolítására a légkörből.

Már jelenleg is vannak módszerek a szén-dioxid megkötésére. Azonban ezek általánosan a gáz folyadékká alakításán és bizonyos erre alkalmas helyszíneken a felszín alá történő befecskendezésén, alapulnak.

Viszont a kivitelezésben komoly kihívások akadtak; a projekt gazdasági megtérülésében, illetve a vegyületek tárolásának lehetséges környezetvédelmi kérdéseiben. Ezzel szemben a szén-dioxid szilárd szénné történő alakítása megoldást jelenthet ezekre a problémákra.

A szén-dioxid átalakítása már ma is lehetséges, azonban ehhez olyan magas hőmérsékletre van szükség, hogy a folyamat ipari szinten kivitelezhetetlen. Erre jelenthet megoldást egy folyékony fém katalizátor, ami szoba-hőmérsékleten is megfelelő hatásfokkal működik.

Amíg a kutatók elmondása szerint még több kutatásra van szükség mielőtt a módszert a valódi életben is alkalmaznák, addig a katalizátor felfedezése komoly előrelépés lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A folyékony fémet a kutatók úgy alakították ki, hogy a felszíni tulajdonságainak köszönhetően rendkívül hatékonyan vezesse az elektromosságot, ezzel könnyebben aktiválva a széndioxid átalakítását.

A teljes folyamat során, a szén-dioxidot egy folyékony elektrolitban oldanák fel, amihez egy kis mennyiségű folyékony fémet adnak és elektromos áramot kötnek rá. Így az oldott széndioxid szén pelyhekként válik ki.

A kutatók szerint a kivált szenet nem csak elraktározni, hanem különböző területeken akár fel is lehet használni – például szuper-kondenzátorként az elektromos autókba -, emellett melléktermékként kis mennyiségben keletkező szénhidrogénekre is igaz ez.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.