“Szinte kimeríthetetlen” ritka földfém lelőhelyet találtak Japánban

Japán kutatóknak sikerült feltérképezni egy “közel kifogyhatatlan” ritka földfém lelőhelyet a mélytengeri iszapban – ami elég lehet a teljes globális kereslet kiszolgálására.

A Japán közigazgatás alatt lévő tengeri területen lévő lelőhelyen a becslések szerint 16 millió tonnányi hasznos anyag található  – melyet technikai berendezésekhez például telefonokhoz és elektromos autókhoz is fel tudnak használni.

A rengeteg egyetemet, céget és kormányzati intézetet magába foglaló csapat a Minamitorishima nevű japán sziget körüli területeket vizsgálta át. Az ásványokban gazdag régió egyik mintaterületén a csapat megközelítőleg 1,2 millió tonnányi ritka földfém oxidot fedezett fel. Ezeket az adatokat, ha kivetítik a mintegy 2500 négyzetkilométeres területre, akkor az 16 millió tonnányi értékes ásványt jelenthet – amivel hosszú ideig elláthatóak a globális igények.

A jelentés szerint a területen több száz évnyi tartalékok voltak a legtöbb ritka földfémből és a kutatóknak ezen felül sikerült kidolgoztak egy módszert is, amivel hatékonyan el tudják különíteni az értékes elemeket.

Jelenleg a világ Kínától függ a ritka földfémek tekintetében – a piacon lévő anyagok legnagyobb részét Pekingben dolgozzák fel. Azonban Pekingben egyre szigorúbbá válik ezeknek az anyagoknak az exportja – ezzel például 2010-ben hatalmas problémákat okoztak a japán gyártóknak, amikor is egy határ összetűzés és a vitatott Senkaku szigetek miatt Kína jelentős korlátozásokat vezetett be a szigetországba történő exportjába.

A japán kutatás azonban eddig még egy fontos kérdést nem válaszolt meg: milyen módszerrel lehet hatékonyan és gazdaságosan begyűjteni a tenger fenekén lévő iszapot.

“A nyersanyagok hatalmas mennyisége és az ásványok hatékony feldolgozási folyamata erősen arra utal, hogy ezt az új nyersanyag forrást a közeljövőben elkezdhetjük kitermelni,” írták a tanulmányban.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.