Szintetikus szantálfa oldat segíthet a kopaszodókon

A Manchester Egyetem kutatócsapat felfedezte, hogyha szantálfát kennek a fejbőrre, azzal meghosszabbítható a haj növekedés. A tanulmányukban a kutatók leírták milyen kísérleteket végeztek az anyag szintetikus változatával és különböző emberi bőr mintákkal.

A kutatás egy másik csapat korábbi munkájára épít, akik rájöttek, hogy a szintetikus szantálfa vegyületeire érzékenyek a bőrben lévő OR2AT4 receptorok, aminek hatására megnőtt a keratinociták gyarapodásának üteme – melyeknek a bőr védelmében és gyógyulásában is fontos szerepük van. Mivel szoros kapcsolat van a bőr gyógyulása és a szőr növekedése között, így a kutatókban felmerült a lehetőség, hogy a szantálfa a szőr növekedést is stimulálja.

Hogy választ adjanak a kérdésre a kutatók emberi bőrszövet mintákat vizsgáltak. A tesztek során a mintákat hat napig tartották szintetikus szantálfa oldatban, majd ezt követően megnézték, hogy milyen változások történtek a szőrtüszőkben. Az eredmények szerint a kezelt szőrtüszőknek megnőtt a várható élettartama és több növekedési faktort termeltek. A kutatóknak ezután azt is sikerült igazolni, hogy a változást az OR2AT4 receptorok okozzák mivel, amikor blokkolták őket nem láttak különbséget a beáztatott és a nem kezelt szövetek között.

A szőrtüszők életciklusa három fázisból áll; az elsőben a szőr növekedését a gyökér stimulálása indítja meg, a szőr növekedése során a szőrtüsző sejtek teljesen szőrré alakulnak. A második szakaszban, a szőrtüszők sejtjei már nem alakulnak szőrré. Az ezt követő harmadik szakaszban pedig a szőr kilökődik és a szőrtüsző egy pihenő időszakba lép. Normális esetben ez a folyamat folyamatosan ismétlődik. A kutatók eredményei szerint a szintetikus szantálfa képes lehet megnyújtani az első szakaszt.

A kutatók kiemelték, hogy az eddigi eredményeik szerint csak a szantálfa mesterségesen előállított változata idézi elő a változást, a természetes változat látszólag nincs hatással a szőrtüszőkre. A csapat azt is bejelentette, hogy klinikai vizsgálatok keretében fogják vizsgálni, hogy a vegyület használatával gyógyítható-e a kopaszodás vagy a kopaszság.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.