Szuperszámítógépek segítenek megtalálni a ritka betegségeket kezelő gyógyszereket

Minden tizedik amerikai ember szenved valamilyen ritka betegségtől – ritka betegségnek azok a betegségek számítanak, melyek összesen kevesebb mint 200 000 amerikai embert érintenek. Annak ellenére, hogy ez a több mint 7000 ritka betegség összesen 350 millió embert érint világszerte, a gyógyszeripar számára mégsem jövedelmező új kezeléseket kifejleszteni, amivel csak egy korlátozott számú embert tudnak kezelni.

Azonban most a Louisiana Állami Egyetem kutatói kidolgoztak egy kifinomult és szisztematikus módszert, amivel azonosítani lehet azokat a már létező gyógyszereket, amiket fel lehet használni ezeknek a ritka betegségeknek a kezeléséhez. Ezzel a módszerrel egy számítógépes gyógyszer könyvtárat hoztak létre, ami időt és pénzt spórol a ritka betegségekben szenvedők kezelésében.

“A ritka betegségek néha annyira kis részét érintik a népességnek, hogy a kezelések felfedezése anyagilag nem megoldható, hogyha ennek nincsenek humanitárius vagy kormányzati ösztönző okai,” mondta Misagh Naderi, a felfedezésről készült tanulmány egyik vezető szerzője. “Ezeket a gyakran kezeletlenül hagyott állapotokat ‘árva betegségeknek’ nevezik. Mi létrehoztunk egy módszert, egy számítástechnikai módszert, ami összefüggéseket keres a ritka betegségek fehérje struktúrái és fikciója és a már létező gyógyszerek között, amelyek segíthetnek kezelni az árva betegségekben szenvedő emberek egy részét.”

“A múltban a legtöbb más módon felhasznált gyógyszer felfedezése a véletlennek volt köszönhető,” mondta Michal Brylinski, a kutatás vezetője. “Például az amantadin nevű gyógyszer először a légúti fertőzések kezelésére használták. Azonban néhány évvel később egy Parkinson kóros beteg tüneteiben lényeges javulást láttak, amíg a nátha elleni gyógyszert szedte. Azonban nem szabad csupán a sorsra bízni az árva betegségek kezelését.”

Hogy létrehozzák az adatbázisukat, a kutatók az általuk korábban kifejlesztett eMatchSite nevű szoftvert használták, aminek adatait összevetették az FDA engedélyezett gyógyszereiről és a ritka betegségekben szerepet játszó fehérjéinek adatairól. Az egyetem szuperszámítógépe lehetővé tette a számukra, hogy több millió lehetőséget teszteljenek, melyeknek laboratóriumi vizsgálata több milliárd dollárba is belekerülhetne.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.