Teherautóval szállítják majd az antiprotonokat a CERN-ből egy kísérlethez

A PUMA (antiProton Unstable Matter Annihilation) projekten dolgozó kutatócsapat tervei szerint több milliárd antiprotont gyűjtenek majd össze a CERN részecske laborjában, melyeket egy teherautón egy különlegesen erre a célra kialakított tárolóban fognak eljuttatni a kísérleti laborokba.

Az antiprotonokat a jelenleg használt módszerrel – melyet a CERN antianyag gyáraként emlegetnek – fogják előállítani, azonban nem a CERN-nél fogják felhasználni őket, hanem közeli épületekben. Ehhez viszont arra van szükség, hogy az antiprotonokat összegyűjtsék és a kísérletek helyszíneire szállítsák őket.

Az antiprotonok a protonok antirészecskéi, amelyek a természetben is léteznek, azonban nem túl hosszú ideig, mivel amikor kapcsolatba lépnek az anyaggal megsemmisülnek. A CERN-nél az előállításukhoz proton sugárral bombáznak egy fém célpontot és a keletkező antiprotonokat egy vákuum kamrában tartják ahol a hőmérséklet mindössze négy fokkal magasabb az abszolút nulla foknál – a galaxisok közötti űr tulajdonságait szimulálva – ezzel megvédve őket a megsemmisüléstől.

A PUMA csapat célja mindezzel az, hogy többet tudjanak meg a nagy méretű rádióaktív atomok atommagjáról és ezért antiprotonokra van szükségük, melyek megsemmisítve az atomok protonjait, lehetővé teszik a megmaradt részecskék vizsgálatát. Azonban ehhez a csapatnak létre kellet hozniuk egy megfelelő tároló rendszert, amivel az antirészecskéket a készítésük helyétől a felhasználási helyükig tudják szállítani – ami jelen esetben egy több száz méterre lévő laborépület.

A terveik szerint a hordozó képes lehet akár több milliárd antiprotont is megőrizni akár egy hétig is és a csapda elkészítése akár négy évbe is telhet. Ezen felül a tudósok elkezdtek egy másik megoldáson is dolgozni, amivel még ennél is távolabb szállíthatják majd a részecskéket – ezzel akár az összes világ körüli intézetnek hozzáférést tudnak majd biztosítani az antiprotonokhoz.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.