Tíz perccel a halála után is rendelkezett agyi aktivitással

A Nyugat Ontarió Egyetem doktorokból álló csapata dokumentált egy esetet, amikor is egy haldokló beteget levettek a létfenetartó rendszerről és még a halottnak nyilvánítása után 10 perccel is rendelkezett mérhető agyi aktivitással. Az esetről készült tanulmányukban a csapat leírja a furcsa jelenség körülményeit, viszont magyarázattal még nem szolgál.

Már évek óta a doktorok egy halom technikát használnak a halál beálltának kimutatására – a pupilla tágulásának hiánya, a szív megállása, a légzés hiánya, stb. Viszont a tesztek egyike kiemelkedett a többi közül – az Elektroenkefalográfia (EEG). Még ha a szív ver is és az alany légzése sem állt meg, ha az agy abbahagyja az elektromos jelek feldolgozását, a személy klinikailag halottnak számít – néhány esetben ezt az állapotot agyhalálként ismerik.

De mi van akkor, ha a szív megáll és nem pumpál több vért az agyba, és 10 perccel később mégis mérnek delta hullámokat az agyban? Ez a rendkívüli kanadai eset előtt teljesen lehetetlennek tűnt.

A furcsa esetnek a kutatók azért válhattak tanúivá, mivel egy rutinszerű kutatás alkalmával a halál beálltának a folyamatait vizsgálták. Összesen négy haldokló beteg életjeleit vizsgálták hosszabb ideig. Három beteg agyi aktivitása a szív megállásának a pillanatában megszűnt jeleket adni, de a negyedik beteg agya továbbra is a nagyon mély alvásnál normális delta hullámokat bocsátott ki egészen a halál beálltától számított 10 perc 38 másodpercig.

A csapat azonnal átvizsgálta a használt eszközöket, üzemzavarra gyanakodva, de miután nem találtak semmi hibát, a jelenség továbbra is megmagyarázhatatlan maradt. Ez viszont további vizsgálatokat szorgalmaz, mivel lehetséges hogy ez a halál utáni agyi aktivitás valójában nem egy ritka jelenség, csak eddig senki nem figyelt fel rá.

Azt is megjegyezték, hogy az agyi aktivitás lényegesen eltérő volt az úgynevezett “halál hullámokhoz” képest, amit egy másik csapat fedezett fel lefejezett egereknél hat éve.

Forrás: medicalxpress.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.