Több állatfaj egyre aktívabb éjszaka, hogy elkerüljék az embereket

Egy új tanulmány szerint, az oroszlánok, a tigrisek és a medvék egyre inkább aktívak az éjszaka folyamán.

Az már hosszú ideje ismert, hogy az emberi tevékenység felboríthatja a természet rendjét. Amellett, hogy az állatok éberebbek és kevesebb időt töltenek az élelemkereséssel, sok emlős faj elszigetelt területekre vándorol vagy a lehető legkevesebbet mozog, hogy elkerüljék az emberekkel való találkozást.

A legújabb kutatás szerint még a túrázás és a kempingezés is elég lehet ahhoz, hogy megriassza az állatokat és arra késztesse őket, hogy éjszaka legyenek inkább aktívak.

“Ez arra utal, hogy az állatok inkább óvatosan viselkednek az emberek környezetében,” mondta Kaitlyn Gaynor, a Kalifornia Egyetem ökológusa és a kutatás vezetője. “Úgy gondolhatjuk, hogy nem hagyunk hátra nyomokat, amikor az erdőben túrázunk, viszont pusztán a jelenlétünknek tartós következményei lehetnek.”

A kutatók összesen hat ország 62 állatfajáról készült 76 tanulmány adatait vizsgálták meg. Az állatok között voltak a tanzániai oroszlánok, a brazil vidrák, a kaliforniai prérifarkasok, a lengyel vaddisznók és a nepáli tigrisek.

A kutatók összehasonlították, hogy az egyes állatfajok mennyi ideig aktívak éjszaka, különböző mértékű emberi jelenlét – például vadászat, túrázás vagy mezőgazdasági munka – mellett. Általánosan a csapat arra jutott, hogy az emberek jelenléte nagyjából 20 százalékkal növeli az állatok éjszakai aktivitását – még akkor is ha az állatok nem tipikusan éjszakai életmódot követnek.

A felfedezések azért újak, mivel eddig senki nem vonta össze ezt a jelentős információhalmazt, amivel robusztus következtetéseket lehet levonni az állatok életmódbeli változásáról.

A kutatás meglepő eredménye, hogy bármilyen emberi tevékenység elég lehet ahhoz, hogy veszélyforrásként tüntesse fel az embereket az állatok szemében, még akkor is, ha az emberek szándékosan nem akarnak kapcsolatba lépni az állatokkal, valószínűleg mégis hatással lesznek rájuk.

A kutatók szerint ez a változás kifejezetten rosszul érintheti azokat az állatfajokat, amelyek rosszul alkalmazkodnak a sötéthez, viszont a csapat szerint más viselkedési változásokkal is segíthetik őket az emberek elkerülésében.

“Az emberek nappal végezhetik a dolgukat, amíg a vadvilág éjszaka végzi a dolgát,” mondta Gaynor.

Így az emberek megosztanák a bolygót a többi fajjal, akik ‘éjszakai műszakjukat’ végeznék, amíg az emberek alszanak.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.