Több metánt bocsájtott ki az állattartás mint eddig gondoltuk

A mezőgazdaságból eredő globális metán kibocsátás magasabb lett a vártnál. Egy új tanulmány szerint ez annak köszönhető, hogy a becslésekhez elavult szénkibocsátási adatokat használtak.

A NASA Szén Monitorozó Rendszer kutatási kezdeményezése által szponzorált projekt azt állapította meg, hogy az állattartásból származó metán 2011-ben 11%-al magasabb volt mint a 2006-ban az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) által kiadott előrejelzés. Ennek az oka a 8,4%-os növekedés a szarvasmarhák emésztéséből származó metán kibocsátásban és további 36,7%-os növekedés a trágya kezelés miatti CH4 kibocsátásban. 2011-ben a trágya kezelés miatti metán kibocsátás az IPCC becslésinél 71,8%-al volt magasabb.

“A világ több részén, az állatállomány mérete változik és a tenyésztésük nagyobb méretű állatokat eredményezett, amelynek köszönhetően nőtt az élelemigényük is,” mondta Julie Wolf, a tanulmány rangidős szerzője.“Az állattartásban történő változások nagyobb metán kibocsátáshoz vezettek. A metán fontos szerepet játszik a Föld légköri hőmérsékletének fenntartásában. És nagyjából négyszer akkora légköri felmelegedést okoz mint a szén-dioxid. A metán kibocsátás megmérése azonban nem elérhető minden forrás esetében. Ezért a jelentett kibocsátás különböző módszereken és elképzeléseken alapuló becsléseken alapszik.”

“Ebben a tanulmányban létrehoztunk egy állatonkénti kibocsátási tényezőt – ami az állatok légkörbe jutatatot metán állatonkénti átlagos menyiségén alapszik – és egy új becslést ad a világ állatállományának metán kibocsátásáról.”

A kutatók újravizsgálták az IPPC 2006 előrejelzésének más állattartásból eredő tényezőit és kimutatták, hogy ezekkel a felülvizsgált értékekkel a kibocsátás számottevően magasabb lehetett mint azt eddig gondoltuk – viszont ennek területenként más és más mértéke volt.

“A területek között jelentős eltérés volt a kibocsátás előrejelzésben az elmúlt évtizedekben,” mondta Ghassem Asrar, a tanulmány társszerzője. “Például azt találtuk, hogy az állattartásból származó teljes metán kibocsátás az ázsiai, latin-amerikai és az afrikai területeken nőtt a legnagyobb mértékben. Ezzel szemben a kibocsátás kevésbé nőtt az USA és Kanada területén és kis mértékben csökkent Nyugat Európában. A legnagyobb éves növekedés a kibocsátásban az északi trópusokon volt, amit a déli trópusok követtek.”

A tanulmány eredményei 15%-al magasabb kibocsátást mutatnak, mint az eddig használt az IPCC 2006 mérésein alapuló amerikai Környezetvédelmi Hivatal által kiadott becslések és más hasonló alapokon nyugvó előrejelzéseknél is magasabb értéket mutat a tanulmány.

Forrás: cbmjournal.springeropen.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.