Több mint 4000 évvel a mezőgazdaság megjelenése előtt is fogyasztott már az ember kenyeret

Egy Jordánia északkeleti részén húzódó ásatási területen egy 14 400 éves elszenesedett kenyér maradványaira bukkantak, amit valószínűleg gyűjtögető-zsákmányoló emberek készíthették.

Ez a maradvány az eddigi legöregebb kenyér, amit valaha találtak – legalább 4 000 évvel megelőzi a mezőgazdaság elterjedését. Ez a felfedezés arra utal, hogy a korai törzsek a vadon élő búzafajok magjainak felhasználásával készíthettek kenyeret, ami az egyik első lépése lehetett a gabonafélék termesztésének és a mezőgazdaság létrejöttének.

A Koppenhága és a Cambridge Egyetemek a University College London kutatóival kiegészített csapata megvizsgálták a Jordánia északkeleti részén húzódó Fekete Sivatag Shubayqa 1 nevű ásatási területén talált élelem maradványokat. Ezen a területen az ismereteink szerint 14 400 évvel ezelőtt Netúf gyűjtögető-zsákmányoló törzsek lakták.

“Hatalmas felfedezés a Shubayqa 1 területén talált tűzhelyben a több száz megszenesedett ételmaradvány. Ez lehetőséget adott számunkra a 14 000 éves étel részecskék elemzésére,” mondta Amaia Arranz Otaegui, a felfedezésről megjelent tanulmány első szerzője.

“A mostani tanulmányban vizsgált 24 maradvány, azt mutatja hogy a mai árpa, egyszemű-búza és zab vadon élő őseit megőrölték, kiszitálták és összegyúrták mielőtt megsütötték volna. A maradványok nagyon hasonlítanak a több európai és török Neolitikum- és Római-kori területen talált kovásztalan lapos kenyerekre. Így most már tudjuk, hogy a növénytermesztés megjelenésénél sokkal hamarabb készítettek már a kenyérre emlékeztető ételeket. A következő lépés az, hogy megállapítsuk a kenyér fogyasztásnak milyen hatása volt a növény termesztés és háziasítás terén,”

A Netúf gyűjtögető-zsákmányoló törzseket azért övezi ekkora érdeklődés, mivel ők egy átmeneti időszakban éltek, amikor az emberek helyhez kötöttebbé váltak és az étrendjük is jelentősen megváltozott. Ezeknek a törzseknek a már korábban talált kő sarlóik és a magok őrléséhez használt kövei, már hosszú ideje azt sejtetik, hogy sokkal hatékonyabban ki tudták használni a növényeket.

A mostani elszenesedett kenyér felfedezése az első nyom ami arra utal, hogy a kenyér készítés megelőzte a növénytermesztés kezdetét. A kutatók elmélete szerint mivel ez a korai kenyérkészítés még igen alacsony hatásfokú volt – és rengeteg munkára volt szükség hozzá -, így ez előrehajthatta a mezőgazdaság forradalmasítását.

A kutatókat az ételmaradványok azonosításában egy új elektronmikroszkópos eljárás segítette, mellyel képesek voltak azonosítania a lapos kenyérre, tésztára és zabkására utaló mikrostruktúrákat és részecskéket, az elszenesedett ételmaradványokban.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.