Kategóriák Egészség

Több mint egy évszázados rejtélyre derült fény az asztmával kapcsolatban

A belga Ghent Egyetem és az Argenx biotechnológiai cég kutatócsapata megoldást talált az évszázados rejtélyre; milyen szerepe van az asztmában a fehérjekristályoknak. Amíg a fehérjék általánosan nem kristályosodnak ki a testünkön belül, addig vannak olyan esetek, amikor ez mégis végbemehet. Még 1853-ban fedezték fel, hogy az asztmás betegek légutaiban a galektin-10 kristályokat alkot.

Ennek ellenére viszont a kristályok lehetséges hatásait és a betegségben játszott szerepüket nagyrészt figyelmen kívül hagyták a kutatók. Most a belga kutatók igazolták, hogy a kristályos fehérje nagy mennyiségben jelen van a légutakban felgyülemlő nyálkában, amivel stimulálja az immunrendszert, ezzel emelve a nyálkatermelést és gyulladást váltva ki.

A kutatócsapat mindezen felül kifejlesztett olyan antitesteket, melyek ezeknek a kristályoknak a feloldásával csökkentik az asztma egyes tüneteit, amíg ez a kezelés más légúti gyulladások ellen is használható lehet.

1853-ban Jean-Martin Charcot, francia orvos mutatta ki először, hogy az asztmás betegek által felköhögött nyálkában kristályok vannak. Ezt a felfedezést több más kutató is megerősítette és a kristályok felfedezőikről a Charcot-Leyden kristály nevet kapták.

Azóta az asztmán túl; hörghurutos és allergiás betegeknél is kimutatták a kristályok jelenlétét, azonban csak az elmúlt évtizedekben sikerült megállapítani, hogy a kristályokat galektin-10 fehérje alkotja. A galektin-10 funkciója még nem teljesen ismert viszont azt tudni lehet róla, hogy a gyulladásokat vált ki. Amíg a fehérje általánosan oldott állapotban van jelen a szervezetben, addig a kikristályosodása aktiválja az immunrendszert.

Ezeknek ismeretében a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kristályos fehérje jelenléte valóban szerepet játszik a betegségekre jellemző immunrendszer túlműködésben.

A kutatásnak rengeteg technikai korlátja volt, például az egyik fő ilyen a kristályok nagy mennyiségű laboratóriumi előállítása és szerkezetük elbírálása. A kutatók betegektől vett nyálka mintázatból származó kristályokat hasonlították össze az általuk mesterségesen készítettekkel. Ez az első eset, hogy ezeket a kristályokat atomi szinten vizsgálták volna.

Az eredmények szerint a kutatók sikerrel jártak a mesterséges kristályok elkészítésében és későbbi vizsgálatokkal azt is igazolták, hogy a galektin-10 tényleg csak kristályos állapotában vált ki immunválaszt, valamint arra is rájöttek, hogy a kristályok jelenléte a légúti nyálkatermelést is megemeli.

Ezek után természetesen felmerült a lehetőség, hogy a kristályosodás megakadályozása lehetőséget adhat az asztma kezelésére. Itt jött a képbe az Argenx biotechnológiai cég, melynek kutatói közreműködtek egy olyan antitest kifejlesztésében, ami feloldja a nyálkában lévő kristályokat.

Az antitestek hatásait eddig még csak egereken vizsgálták, viszont náluk lényeges javulást láttak a tüdő gyulladás, légúti nyálkatermelés és légzőszervrendszeri funkciók terén.

A kutatás vezetői szerint az eredmények meglepőek ugyan, de kristály tiszták és amíg több tesztre lesz szükség, addig az egereken végzett korai kísérletek igen biztatóak. Továbbá mivel jelenleg a nyálka felhalmozódás ellen nincs megfelelő kezelés, így a felfedezés ilyen téren is komoly előrelépést jelenthet.

Forrás: science.sciencemag.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom