Kategóriák Egészség

Több mint egy évszázados rejtélyre derült fény az asztmával kapcsolatban

A belga Ghent Egyetem és az Argenx biotechnológiai cég kutatócsapata megoldást talált az évszázados rejtélyre; milyen szerepe van az asztmában a fehérjekristályoknak. Amíg a fehérjék általánosan nem kristályosodnak ki a testünkön belül, addig vannak olyan esetek, amikor ez mégis végbemehet. Még 1853-ban fedezték fel, hogy az asztmás betegek légutaiban a galektin-10 kristályokat alkot.

Ennek ellenére viszont a kristályok lehetséges hatásait és a betegségben játszott szerepüket nagyrészt figyelmen kívül hagyták a kutatók. Most a belga kutatók igazolták, hogy a kristályos fehérje nagy mennyiségben jelen van a légutakban felgyülemlő nyálkában, amivel stimulálja az immunrendszert, ezzel emelve a nyálkatermelést és gyulladást váltva ki.

A kutatócsapat mindezen felül kifejlesztett olyan antitesteket, melyek ezeknek a kristályoknak a feloldásával csökkentik az asztma egyes tüneteit, amíg ez a kezelés más légúti gyulladások ellen is használható lehet.

1853-ban Jean-Martin Charcot, francia orvos mutatta ki először, hogy az asztmás betegek által felköhögött nyálkában kristályok vannak. Ezt a felfedezést több más kutató is megerősítette és a kristályok felfedezőikről a Charcot-Leyden kristály nevet kapták.

Azóta az asztmán túl; hörghurutos és allergiás betegeknél is kimutatták a kristályok jelenlétét, azonban csak az elmúlt évtizedekben sikerült megállapítani, hogy a kristályokat galektin-10 fehérje alkotja. A galektin-10 funkciója még nem teljesen ismert viszont azt tudni lehet róla, hogy a gyulladásokat vált ki. Amíg a fehérje általánosan oldott állapotban van jelen a szervezetben, addig a kikristályosodása aktiválja az immunrendszert.

Ezeknek ismeretében a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kristályos fehérje jelenléte valóban szerepet játszik a betegségekre jellemző immunrendszer túlműködésben.

A kutatásnak rengeteg technikai korlátja volt, például az egyik fő ilyen a kristályok nagy mennyiségű laboratóriumi előállítása és szerkezetük elbírálása. A kutatók betegektől vett nyálka mintázatból származó kristályokat hasonlították össze az általuk mesterségesen készítettekkel. Ez az első eset, hogy ezeket a kristályokat atomi szinten vizsgálták volna.

Az eredmények szerint a kutatók sikerrel jártak a mesterséges kristályok elkészítésében és későbbi vizsgálatokkal azt is igazolták, hogy a galektin-10 tényleg csak kristályos állapotában vált ki immunválaszt, valamint arra is rájöttek, hogy a kristályok jelenléte a légúti nyálkatermelést is megemeli.

Ezek után természetesen felmerült a lehetőség, hogy a kristályosodás megakadályozása lehetőséget adhat az asztma kezelésére. Itt jött a képbe az Argenx biotechnológiai cég, melynek kutatói közreműködtek egy olyan antitest kifejlesztésében, ami feloldja a nyálkában lévő kristályokat.

Az antitestek hatásait eddig még csak egereken vizsgálták, viszont náluk lényeges javulást láttak a tüdő gyulladás, légúti nyálkatermelés és légzőszervrendszeri funkciók terén.

A kutatás vezetői szerint az eredmények meglepőek ugyan, de kristály tiszták és amíg több tesztre lesz szükség, addig az egereken végzett korai kísérletek igen biztatóak. Továbbá mivel jelenleg a nyálka felhalmozódás ellen nincs megfelelő kezelés, így a felfedezés ilyen téren is komoly előrelépést jelenthet.

Forrás: science.sciencemag.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.