Tudósok bebizonyították, hogy a mikróbák túl tudnak élni a Marson

A mikroorganizmusok egy csoportja, a metanogének képesek túlélni a laborban létrehozott Marsi viszonyokat.

A mikrobák képesek elviselni a Mars szélsőséges körülményeit. Az egy éves kísérletet, ami ehhez a következtetéshez vezetett, a fayettevillei Arkansas Egyetem asztrobiológus csapata hajtotta végre. Persze ez azért nem olyan érdekes mintha ténylegesen életet fedeztek volna fel a Marson, de mégis ez megerősíti a lehetőséget, hogy valaha lehetett élet bolygón, attól függetlenül, hogy mennyire parányi is. A kutatókat az ösztönözte a kutatásra, hogy a Curiosity Rover metán jelenlétét fedezte fel. A földi metán legnagyobb részét az élőlények hozzák létre, és a csapat vezetője Rebecca Mickol szerint „ez igaz lehet a Marsra is,”.

A metángének baktériumok, amik mocsarakban és marhák bélrendszerében találhatóak, hozzák létre a földgázt a bolygónkon. A metánogéneknek nincs szüksége se oxigénre sem pedig fotoszintézisre nincs szüksége az életben maradáshoz, ezért a legvalószínűbb mód, amivel túlélhetik a Marsot az az, hogy a felszín alatt élnek, ahol védetteké válnak a vörös bolygón lévő rendkívül magas UV sugárzással szemben.

Mivel nem igazán reális az, hogy teheneket reptessünk a Marsra a kísérlethez, ezért a tudósok a mikrobákat kémcsövekben tárolt folyadékokban tesztelték. Ezeket a folyadékokat a Mars felszín alatti folyadékai alapján állították össze és az felszín alatt lévő szélsőségesen alacsony nyomást is lemodellezték a kémcsövekben. Ezen felül a szervezeteket a bolygójához hasonló fagypont alatti hőmérsékletének is kitették.

Egy év kísérletezés után a kutatók azt találták, hogy mind a négy fajból származó baktérium, képes volt túlélni a 3-tól 21 napig terjedő kísérleti időszakot a marsi körülmények között. Azonban Mickol figyelmeztette a közösséget, hogy ettől függetlenül a metán még lehet vulkanizmus vagy valami más tényező hatása. A tanulmány pusztán feltételezhetővé teszi az „élet lehetőségét – baktériumok és más mikroorganizmusok – valahol máshol az Univerzumban.”. Egyébként a Földön is fellelhető az élet szélsőségesen barátságtalan környezetben is.

Forráswww.engadget.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.