Tudósok figyelmeztetnek, hogy a csapvízben lehet műanyag is

Egy 14 országban folyó tanulmány szerint az emberek szervezetébe évente 3000-4000 mikrorészecskényi műanyag kerül a csapvízből.

Amíg a részecskék egészségre gyakorolt hatásai még ismeretlenek, a tudósok kiemelték, hogy korábbi vizsgálatok szerint a részecskék segítségével veszélyes vegyületek és baktériumok juthatnak a szervezetbe.

A vizsgálatban összesen 159 csapvíz mintát vizsgáltak aminek 83 százalékában találtak műanyag részecskéket a kutatást végző tudósok – a Minnesota Egyetemről és a New York Állami Egyetemről.

A csapat szerint ahogy egyre nagyobb figyelmet kap a folyók, tavak, óceánok és a levegő műanyag szennyezései, egyre kevesebb figyelmet fordítunk a részecskék fogyasztói termékekben való jelenlétére. A kutatók azt is hozzátették, hogy ez volt az első olyan tanulmány ami az ivóvízben lévő mikro-műanyag jelenlétét vizsgálta volna.

A vízminták az év első 3 hónapjában gyűjtötték össze Uganda, India, Indonézia, Libanon, Ecuador, USA és hét tovább európai ország városaiból.

A talált részecskék nagy részét 0,1-5 milliméter hosszúságú szálak tették ki, a mennyiségük pedig literenként 0-57 részecske között mozgott – átlagosan 4,3 részecske per liter.

“A legnagyobb sűrűségű műanyag per csapvíz térfogatot Észak Amerikában találtuk, amíg a legalacsonyabb a hét európai országban volt,” írta a csapat.

A napi ajánlott három literes fogyasztással számolva, ez hozzávetőlegesen napi 14 – nők esetében 2,2 literes fogyasztással számolva 10 – műanyag részecskét jelent.

“Ezek a napi adagok férfiak esetében évente több mint 4000, a nők esetében pedig több mint 3000 részecskét jelentenek,” írták a kutatók. “Ez az elfogyasztott műanyag, a más termékekből származó műanyaghoz adódik hozzá – tengeri só, sör és tengeri ételek.”

Egy januári tanulmány szerint a rákok, kagylók és más vázas tengeri élőlények fogyasztása akár évi 11 000 mikrorészecskényi műanyag bevitelét okozhatja önmagában.

A kutatók ügyeltek arra is hogy a talált műanyag részecskék nehogy a mintákat tároló edényekből származzanak így azokat is külön külön megvizsgálták kezelt műanyag mentes vízzel.

“A tanulmány eredményeinek súlyossága … korai bepillantást engedd abba, hogy milyen következményei vannak az emberi műanyag használatnak és a tőle való megszabadulásnak a világ méretű műanyag szennyezésre,” írta a csapat.

A mikro-műanyag kevesebb mint 1mm hosszú – nagyjából akkora mint egy szezámmag. Általában súrolószerekben és fogkrémekben vannak jelen azonban nagyobb műanyag tárgyak lebomlásával is létrejöhetnek.

Forrás: orbmedia.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.