Kategóriák Egészség

Tudósok kifejlesztettek egy molekulát ami megoldás lehet az antibiotikum rezisztenciára

A tudósok egy új molekulát fejlesztettek ki, amivel rengeteg baktérium faj antibiotikum ellenállását vissza lehet fordítani. Mostanáig ez az egyik legkecsegtetőbb előrelépés a szuperbaktériumok elleni küzdelemben.

A bejelentés nem is jöhetne jobbkor mivel a múlt héten egy amerikai nő halálához vezetett egy szuperbaktérium, ami minden antibiotikummal szemben ellenálló volt. Ezek a baktériumok a vártnál gyorsabban és megfoghatatlanabbul terjednek. Jelenleg vesztésre állunk az ellenük folytatott küzdelemben.

A nyugalmukról híres közegészségügyi tisztviselők is aggódnak a baktériumok felbukkanása miatt. Egy 2014-es tanulmány szerint 2050-ben nagyjából 300 millió ember haláláért lehetnek felelősek a szuperbaktériumok, és az Egyesült Nemzetek is kijelentette hogy „alapvető fenyegetést jelentenek”

A probléma az, hogy a baktériumos fertőzések, amiket a múltban könnyen kezelni lehetett, például tüdőgyulladás, E. coli és a gonorrea, egyre gyorsabban fejlesztik ki a képességet, hogy ellenálljanak az antibiotikumainknak.

Rengeteg általános antibiotikumot már nem tudunk használni,” mondta Bruce Geller, a kutatás vezetője az Oregon Állami Egyetemről.

Mára szinte minden ellenálló velük szemben. Egy új gyógyszer kifejlesztését az egyetlen esélyünk, hogy egy lépéssel a baktériumok előtt álljunk, de bármennyit is kerestük az új lehetséges gyógyszereket, nem találtunk semmit,” mondta.

Szóval így már csak a meglévő antibiotikumok módosítása maradt, de amint kémiai változást eszközölünk bennük, a baktériumok is elkezdenek mutálódni, amíg új ellenállást nem fejlesztenek ki.

Az egyik mód, amivel az antibiotikum rezisztencia terjedhet a baktériumok közt, az Új Delhi Metallo-béta-laktamáz (NDM-1) enzim.

Az NDM-1, azért ilyen aggasztó, mivel az a baktériumoknak a penicillinek csoportjába tartozó karbapenemek ellen ad védelmet – amiket általánosan ’végső megoldás’ gyógyszernek neveznek. A NDM-1-nek köszönhetően ez az utolsó mentsvár összedőlni készül.

A NDM-1 jelentősége az hogy elpusztítja a karbapenemeket, így a doktoroknak egy másik, már több évtizede használaton kívül lévő antibiotikumhoz, a colustinhoz kellet nyúlniuk, amit anno a vesékre gyakorolt mérgező hatása miatt vonták ki a forgalomból,” mondta Geller.

Ez már szó szerint az egyetlen antibiotikum, amit az NDM-1-et kifejező szervezet ellen be tudunk vetni, de mára már vannak olyan baktériumok is, amik minden ismert antibiotikummal szemben ellenállóak.

Hogy megpróbálják leküzdeni a problémát, Geller és munkatársai egy új molekulát hoztak létre, ami megtámadja az NDM-1-et és ezzel visszafordítja az antibiotikum ellenállást rengeteg baktérium törzs esetében – ez azt jelenti hogy ismét használhatjuk a megszokott antibiotikumokat, amiket az enzim hatástalanná tett.

A molekula egy fajta PPMO, ami peptid-konjugált foszforodiamidát morfolino-oligomert jelent.

Korábban a kutatók már megpróbáltak felhasználni a természetesen előforduló PPMO-kat a szuperbaktériumok ellem, de azok csupán egy törzsnél működtek. Az új molekulával azonban más a helzet.

Rengeteg kórokozó védelmét biztosító mechanizmust célozzuk meg,” mondta Geller.

Ez ugyanaz a gén különböző baktériumoknál, így mindössze egy PPMO-ra van szükségünk, ami az előzőkhöz képest így már nem nemzetségeket céloz, hanem minden NDM-1-el rendelkező baktériumot.”

A csapat az új PPMO-t egy petri csészén lévő három különböző nemzetséghez tartozó baktériumokon tesztelte – amik mind rendelkeztek a NDM-1 enzimmel és ellenálóak voltak a karbapenemekkel szemben.

Az új molekulának – amely a karbapenemek közé tartozó meropenemmel együt használtak –  gyorsan visszaálltak az antibiotikus képességei, hogy megöljék a baktériumokat.

A két szer elegyét egy antibiotikumokkal szemben ellenálló E. coli-val fertőzött egér kezelésére használták, és megmutatták, hogy a szer hatékony a fertőzés kezelésében és az egér túlélési esélyét is javította.

A jövőre nézve ez azt jelenti, hogy ha a PPMO-t más antibiotikumok mellet használjuk, a baktériumok ismét sebezhetővé válhatnak.

Mivel a PPMO visszaállítja a már engedélyezett antibiotikumok hatását, ezért csak a PPMO-t kell engedélyeztetni és visszatérhetünk a használhatatlanná vált antibiotikumokhoz,” mondta Geller.

Hogy tisztázzuk a dolgokat, az hogy a stratégia a laborban és egereken is működik még nem jelenti azt hogy az embereken is működni fog, de a csapat azt mondja a következő 3 évben kész lesznek a klinikai tesztekre.

Addig még várnunk kell, de hosszú ideje már ez az első jó hír a szuperbaktériumokkal kapcsolatban.

A tanulmány a Journal of Antimicrobial Chemotherapy-ban jelent meg.

Forrás: www.sciencealert.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.