Túlélheti-e a pszichedelikumok reneszánsza a Trump korszakot?

A pszichedelikus drogok kutatása a reneszánszát éli. Az elmúlt évtizedekben, korai vizsgálatok alapján az LSD-hez hasonló szerek biztató eredményeket mutatnak a mentális problémák megértésére és kezelésére is.

Az idei évben tervezik a pszilocibin és az MDMA gyógyszerré való nyilvánításának kutatás sorozatát, melyben több száz ember fog részt venni.

Minél több embert vizsgálnak meg, annál több bizonyíték lát napvilágot a szerek orvosi felhasználhatóságára. A szerek használói körében sokkal valószínűtlenebb a depresszió, más hangulatbetegségek, a pszichózis és az öngyilkosság előfordulása. Ezen felül felírhatunk még egy pozitív hatást a javukra: a pszichedelikumok használhatóak opioid függőség kezelésére is.

Egy múlt hónapban megjelenő tanulmány szerint, azok akik rekreációsan fogyasztanak pszichedelikumokat, sokkal kisebb arányban válnak ópiát függővé.

Ópiát járvány

A kutatás hátterét a USA-ban tapasztalt járványszerű ópiát túladagolásos esetek adták. Mára a receptre kapható fájdalomcsillapítók és heroin okozta halálesetek száma már a gyilkosság és autóbalesetek áldozatainak száma fölé emelkedett.

A jelenleg elérhető módszerek, amik ténylegesen csökkentik a halálos túladagolás kockázatát, köztük a metadon és buprenorfin terápia, csökkentik a drog utáni késztetést és segítenek az elvonás leküzdésében is, mégis a kezeltek fele továbbra is képtelen leküzdeni a függőségét.

A pszichedelikus szerek azonban továbbra is tiltólistán vannak, és a kutatásuk is csak nagyon szigorú állami felügyelet alatt folyhat. A jelenlegi politikai légkör az USA-ban és az Egyesült Királyságban – ahol a pszichedelikumok gyógyszerként való felhasználásának a kutatása folyik – még ezt a korálozott kutatási lehetőségeket is veszélybe sodorhatja.

Annak ellenére, hogy mára már egy hegynyi bizonyíték szól a “drog elleni háború” csődjéről, mégis a megválasztott vezetők az említett két országban továbbra is milliárdokat költenek erre a hiábavalónak tűnő küzdelemre.

Több ezer tanulmány

A pszichedelikumok nem olyan rég csöppentek bele ebbe a háborúba. 1950 és 60 között, amikor még a társadalom nem igazán ismerte ezeket a szereket, több ezer orvosi tanulmány készült a hatásaikról és lehetséges pszichiátriai felhasználásukról. Sokan úgy gondolják hogy ezek a kutatások a pszichoterápia forradalmasításához vezethettek volna.

Pszilocibin

Az elterjedt nézetek alapján, miszerint ezek a szerek megemelik az összetartozás érzetét, kiterjesztik a tudatot és mélyítik a spirituális és személyes fejlődés érzetét; kulturálisan progresszív, háború és hatalom ellenes csoportok karolták fel őket, azonban 1970-ben az Egyesült Államok kormánya teljesen betiltotta őket.

A mai, elszánt “a törvény az törvény” hangvételű politika, ami Donald Trump választási kampányát és az Egyesült Királyság drog politikájának kiterjesztését jellemezi, ismét gátat szabhat a pszichedelikumokkal kapcsolatos kutatásoknak.

Ismét eljutottunk a potenciális felhasználhatóságig és a remények szerint az egyre erősödő tudományos vizsgálatok és sokasodó bizonyítékok elegek lesznek hozzá, hogy megtörténjen a klinikai forradalom, és felemelkedjen a folyamatos elnyomás dacára is.

Forrás: newscientist.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.