Úgy tűnik, kiderült mi okozza a diszlexiát

Egy francia kutató duó elképzelhetőnek tartja, hogy felfedezte a diszlexia eddig rejtett, azonban látszólag kezelhető fiziológiai okát – ami a szemekben lévő parányi fényérzékelő receptorokban rejlik.

Az olvasási rendellenességben szenvedő embereknél ezek a sejtek mindkét szemben egy egyező mintát alkottak, ami “tükörképek” alkotásával megzavarhatja az agyat.

A nem diszlexiás embereknél ezek a sejtek aszimmetrikus módon rendeződtek el, ezzel lehetővé téve az egyik szem jelei számára, hogy felülírják a másik jeleit, ezzel létrehozva egy képet.

“A megfigyeléseink arra engednek következtetni, hogy tényleg megtaláltuk a diszlexia egy lehetséges okát,” mondta Guy Ropars a felfedezésről készült tanulmány társszerzője a Rennes Egyetemről.

A tudósok szerint ez a felfedezés egy aránylag egyszerű módot jelent a betegség kimutatására, amihez csupán a szemeket kell megvizsgálni.

Ezenkívül “a késleltetés (körülbelül 10 ezred másodperc) felfedezése az elsődleges kép és a tükörkép között lehetővé tette számunkra, hogy kidolgozzunk egy olyan eljárást, amely törli a tükörképet, ami zavarja a diszlexiás embereket”

Ahogy az emberek jobb vagy balkezesek úgy van domináns szemük is. A két szemünk egymástól egy kicsivel eltérő képet alkot és az agy kiválaszt közülük egyet, ezzel “asszimmetriát” hozva létre.

Ahogy a kezek esetében is az emberek többségének a jobb szeme a domináns – több neurális összeköttetés van közötte és az agy között mint a másik szem esetében. A képek jelét a szem a benne lévő pálcikák és csapok – a csapok felelősek a színekért – segítségével fogja fel.

A csapok – amelyeknek piros, zöld és kék fajtái léteznek – legnagyobb része a szaru hártya közepén lévő kis helyen találhatóak, amit foveanak is neveznek. Azonban van egy nagyjából 0,1 milliméter átmérőjű lyuk amiben nincsenek kék csapok.

Az új tanulmányban a tudósok jelentős különbségeket találtak a csapok elrendezésében a nem diszlexiás és diszlexiás emberek szemében. A nem diszlexiás emberekénél a kék csapoktól mentes lyuk a domináns szemnél kerek a másiknál pedig egyenetlen alakú volt. Azonban ezzel szemben a diszlexiás embereknél mindkét szemnél kör alakúak voltak a lyukak, ami azt jelenti hogy náluk az egyik szem sem dominál.

“Az asszimmetria hiány egy biológiai és anatómiai alapja lehet az olvasási és írási nehézségeknek,” mondták a tanulmány szerzői.

Ezt erősíti az is, hogy a diszlexiások körében gyakori a probléma hogy olvasásánál a “b” és a “d” betük zavart okoznak náluk.

“A diszlexiás diákok két szeme egyenlő és ezért az agyuknak sikeresen közölni kell a két egymástól enyhén eltérő képet,” tették hozzá.

A csapat egy szabad szemmel láthatatlan gyorsasággal villódzó LED lámpa felhasználásával meg tudták “szüntetni” az egyik képet a diszlexiás betegeknél, amíg azok egy olvasási vizsgálaton vettek részt. A tudósok bizakodnak a technika sikerében, azonban elmondásuk szerint még nagyobb tesztekre lesz szükség hogy bebizonyítsák a technika tényleg működik.

A világ népességének nagyjából tizede – 700 millió ember – szenved diszlexiában így a felfedezésnek még jelentős hatásai lehetnek.

Forrás: rspb.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.