Kategóriák Természet

Új baktériumfajokat találtak, melyek a méhek utódainak táplálását segítik

A Kalifornia Egyetem kutatói három eddig ismeretlen baktérium fajt fedeztek fel méheken és vadvirágokon. A Lactobacillus nemzetségbe tartozó baktériumok valószínűleg abban játszanak szerepet, hogy megőrizzék a méhek kasában lévő nektárt és pollent.

A méhek beleiben élő szimbiotikus baktériumok elősegítik a méhek egészségét, segítenek megemészteni az ételüket és az immunrendszerüket is felerősítik. A mézelő méheket és dongókat leszámítva keveset tudunk a vad méhekben élő baktérium közösségekről, annak ellenére, hogy ezeknek az állatoknak rendkívül jelentős szerepe van a különböző növények beporzásában.

A kutatók a tanulmányukban két különböző területről – egy texasi és az egyetem körüli területekről – gyűjtöttek vad méheket és virágokat. A DNS szekvenálás és a hagyományos taxonómiai vizsgálatokkal a kutatók három elkülönülő Lactobacillus fajt fedeztek fel, melyek közeli kapcsolatban vannak a mézelő méheknél felfedezett Lactobacillus kunkeei baktériumokhoz.

A három fajta Charles D. Michener méhkutató tiszteletére elnevezett Lactobacillus micheneri, az őshonos méhek taxonómiáját felállító Philip Timberlake után elvezett Lactobacillus timberlakei és a méhek szociális biológiáját vizsgáló Cécile Plateaux-Quénu nevét kölcsönző Lactobacillus quenuiae.

A Lactobacillus baktériumokat az emberek is felhasználják különböző tejtermékek, erjesztett zöldségek és más ételek tartósításához. Az új kutatás eredményei szerint ezek a baktériumok a méheknél is hasonló szerepet tölthetnek be, például hogy megakadályozzák a pollen megpenészesedését – ezeket a tulajdonságokat a kutatók még vizsgálják.

“A vad méhek nektárral és pollennel feltöltött kamrákba rakják petéiket,” mondta Quinn McFrederick, a tanulmány vezetője. “Amikor lerakták a tojást, még több napot kell várni a kikelésre és további egy hetet arra, hogy a lárva átegye magát a nektáron és a pollenen, így fontos hogy ezek az ellátmányok ne romoljanak meg ez idő alatt.”

Ami viszont meglepte a kutatókat, hogy ezek a baktériumok a méhek mellett a virágokon is képesek voltak megélni, ami azért annyira különleges mert a baktériumok kis méretű genomja alapján valószínűtlennek tűnt, hogy képesek lennének két ennyire eltérő környezetben is megélni.

Forrás: ijs.microbiologyresearch.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.