Új baktériumfajokat találtak, melyek a méhek utódainak táplálását segítik

A Kalifornia Egyetem kutatói három eddig ismeretlen baktérium fajt fedeztek fel méheken és vadvirágokon. A Lactobacillus nemzetségbe tartozó baktériumok valószínűleg abban játszanak szerepet, hogy megőrizzék a méhek kasában lévő nektárt és pollent.

A méhek beleiben élő szimbiotikus baktériumok elősegítik a méhek egészségét, segítenek megemészteni az ételüket és az immunrendszerüket is felerősítik. A mézelő méheket és dongókat leszámítva keveset tudunk a vad méhekben élő baktérium közösségekről, annak ellenére, hogy ezeknek az állatoknak rendkívül jelentős szerepe van a különböző növények beporzásában.

A kutatók a tanulmányukban két különböző területről – egy texasi és az egyetem körüli területekről – gyűjtöttek vad méheket és virágokat. A DNS szekvenálás és a hagyományos taxonómiai vizsgálatokkal a kutatók három elkülönülő Lactobacillus fajt fedeztek fel, melyek közeli kapcsolatban vannak a mézelő méheknél felfedezett Lactobacillus kunkeei baktériumokhoz.

A három fajta Charles D. Michener méhkutató tiszteletére elnevezett Lactobacillus micheneri, az őshonos méhek taxonómiáját felállító Philip Timberlake után elvezett Lactobacillus timberlakei és a méhek szociális biológiáját vizsgáló Cécile Plateaux-Quénu nevét kölcsönző Lactobacillus quenuiae.

Lactobacillus baktériumokat az emberek is felhasználják különböző tejtermékek, erjesztett zöldségek és más ételek tartósításához. Az új kutatás eredményei szerint ezek a baktériumok a méheknél is hasonló szerepet tölthetnek be, például hogy megakadályozzák a pollen megpenészesedését – ezeket a tulajdonságokat a kutatók még vizsgálják.

“A vad méhek nektárral és pollennel feltöltött kamrákba rakják petéiket,” mondta Quinn McFrederick, a tanulmány vezetője. “Amikor lerakták a tojást, még több napot kell várni a kikelésre és további egy hetet arra, hogy a lárva átegye magát a nektáron és a pollenen, így fontos hogy ezek az ellátmányok ne romoljanak meg ez idő alatt.”

Ami viszont meglepte a kutatókat, hogy ezek a baktériumok a méhek mellett a virágokon is képesek voltak megélni, ami azért annyira különleges mert a baktériumok kis méretű genomja alapján valószínűtlennek tűnt, hogy képesek lennének két ennyire eltérő környezetben is megélni.

Forrás: ijs.microbiologyresearch.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.