Új dolgok derültek ki a Titán évszakairól

A Cassini űrszonda új felvételei azt mutatják, hogy hatalmas esőzések zajlanak a Titán – a Szaturnusz legnagyobb holdja – északi sarkán. Az esőzés a szakértők szerint a hold északi oldalán beköszöntő nyár kezdetét jelezheti.

A Titánt vizsgáló kutatók a klímamodelljeik előrejelzéseit követve már számítottak a nyár elejét kísérő esőzésekre, viszont eddig nem látták felhők jeleit a szonda által küldött képeken – amelyek miatt egyben kétségek is megfogalmazódtak a modellekkel kapcsolatban.

A Titán északi sarkán bekövetkező esőzésekről eredetileg még egy 2016 júniusában készült közeli infravörös felvétel tesz tanúbizonyságot, amin egy 120 ezer négyzetkilométeres terület szokatlan fény visszaverési tulajdonságokat mutatott, melyekhez foghatót sem a korábbi sem pedig a későbbi felvételeken nem láttak.

A felvétel további vizsgálatai arra jutottak, hogy a jelenséget a napsugarak nedves felszínről való visszaverése is előidézheti, melyet pedig metán esők idéznek elő.

A földi évszakokkal szemben a Titánon egy évszak 7 földi évig tart és a korábban észlelt esőzés a bolygó déli oldalán jelezte a nyarat. Így klímamodellekkel megállapították, hogy a nyár mikor ér el az északi féltekére. Azonban a modellek által előjelzett felhőtakaró megjelenése elmaradt, viszont az esőzések legújabb megfigyelése szerint a nyár nem maradt el csak késett.

A késés oka viszont eddig még nem ismert és valószínűleg még több megfigyelésre lesz szükség, hogy az okok tisztázódjanak.

A hold metán esője a vizsgálatok szerint főleg egy kavicsok által borított területen hullott le, ahol szakadékokban, a folyadék által már korábban kimosott területeken, valamint az egyenesebb felületeken gyűlt össze.

Forrás: agupubs.onlinelibrary.wiley.com | Kép: Egy renderelt kép a Titán felszínéről – Benjamin de Bivort, debivort.org / CC BY-SA 3.0.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.