Új dolog derült ki a gravitációs hullámokról

A Monash Kutatóközpont tudósai egy új fogalmat azonosítottak – az ‘árva emléket’ – ami megváltoztathatja, hogyan gondolkodunk a gravitációs hullámokról.

Einstein általános relativitás elmélete azt feltételezte, hogy egy kataklizmatikus űrrobbanás okozta a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozását, tágulását, amit ‘gravitációs hullámnak‘ nevezünk. Egy ilyen eseményt követően a téridő már képtelen visszaállni az eredeti állapotába,  ‘kinyújtva’ marad. Ezt a hatást nevezik ‘memóriának’. Az ‘árva’ jelző azt hivatott kifejezni, hogy nem köthetőek egy direkt módon észlelhető szülő hullámhoz sem.

“Ezek a hullámok megnyithatják az utat, hogy úgy vizsgáljuk a fizikát, ahogyan a mai eszközeinkkel lehetetlen,” mondta Eric Thrane, a tanulmány egyik szerzője. “A ‘memória’ nevű hatást eddig még senkinek nem sikerült megfigyelni”

 

“Az eddigi gravitációs hullám detektorok, mint amilyen a LIGO – a kísérletnél használt obszervatórium, aminek a neve a Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory szavak rövidítéséből áll – mindössze ‘hallják’ a gravitációs hullámokat egy bizonyos frekvencián.” mondta Lucy McNeill, a tanulmány vezető szerzője.

 

“Ha vannak egzotikus forrásai a gravitációs hullámoknak odakint, mint például a mikro fekete lyukak, a LIGO nem hallaná őket mivel azoknak túl magas lenne a frekvenciájuk. Ez a tanulmány azonban megmutatja, hogy a LIGO képes lehet átvizsgálni az univerzumot az eddig láthatatlannak hitt gravitációs hullámok után kutatva.”

A kutatók bebizonyították, hogy az ilyen nagy frekvenciájú gravitációs hullámok hátrahagyott memóriáját képesek észlelni a LIGO segítségével.

Forrás: journals.aps.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.