Új „húsevő parazita” rokont fedeztek fel Ausztráliában

Egy kutatásban felfedeztek egy új ausztrál parazita fajt, ami közös ősön osztozik a félelmetes ’húsevő’ paraziták csoportjával.

Az új parazitát (Zelonia australiensis) az ausztráliai fekete légy fajoknál fedezték fel, amik gyakran csípnek meg emlősöket – köztük embereket is.

Joel Barratt, a Sydney Technológiai Egyetem parazita specialistája és a kutatás vezetője úgy véli, hogy annak ellenére, hogy ez a faj valószínűleg nem eszik húst, a felfedezés mégis felhívja a figyelmet arra, hogy hasonló tropikus betegségek alakulhatnak ki a területen.

Korábbi kutatásokkal összhangban, a mostani tanulmány felfedezései segíthetnek abban, hogy jobban megértsük mire is képesek, ezek a paraziták. A múltban már volt példa rá, hogy amikor új területeket szállnak meg, új fajok megfertőzésére is képesek lesznek,” mondta

Emiatt felmerül egy igen fontos kérdés: hozzájárul e az emberek tevékenysége, hogy egyre nagyobb legyen az emberi fertőzések kockázata Ausztráliában? Már tudjuk, hogy ez megtörtént már más parazita fajokkal több helyen is. A malária Afrikából Európába és Amerikába való terjedése erre a legjobb példa.”

A felfedezés egybeesik más húsevő parazita fajokkal – Leishmania – kapcsolatos esetek terjedésével Ausztrália és a világ többi részén is az elmúlt évtizedekben. Emiatt a parazita által okozott betegségleishmaniasis – is gyakoribbá vált.

Egyre több nemzetközi turista és fertőzött területekről kivándorló menekült miatt, a leishmaniasis egyre fontosabb betegséggé válik Ausztrália területén,” mondta Damien Stark, a kutatók egyike a St. Vincent Korházból.

Eddig nem találkoztunk egy olyan esettel sem, hogy valaki az országon belül fertőződött volna meg és úgy gondoltuk, hogy Ausztráliában nincs olyan rovar ami képes lenne a Leishmania terjesztésére. A kutatásunk ezzel szemben egy más képet mutat.”

Az új parazitának jobb megértése és a faj kialakulásának a története több információt adhat arról, hogy hogyan is működik a Leishmania terjedése.

Ezeknek az evolúciós kapcsolatoknak a megértése segíthet kideríteni milyen esemény vezette ahhoz, hogy a parazita ami korábban csak rovarokat fertőzött, végül az emberek megfertőzéséig is eljutott,” mondta Barratt.

Ez segít abban, hogy felismerjük az élet mennyire is alkalmazkodó, és lehetővé teheti számunkra, hogy enyhítsünk a kockázaton a jövőben.”

A kutatók szerint Ausztrália nincs megfelelően felkészülve arra, hogy elbánjon a tropikus betegségek sorával, mint amilyen a Dengue-láz, a Zika vírus, a Japán agyvelőgyulladás, a Chikungunya-láz, a SARS vírus (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma), a MERS-koronavírus (Közel Keleti Légzőszervi Szindróma) és az Ebola, amik mind okozhatnak járványokat.

Egy megoldás amivel a kutatók előálltak, az Amerikai Betegségellenőrzési Központhoz hasonló szervezet létrehozása. Ez már nem is az első eset, amikor egy hasonló intézmény felállításának az ötlete felmerült, mivel egy bizottság 2013-ban már felfedezte a szükségét.

A cselekvés hiánya aggodalomra ad okot – de ébereknek kell maradnunk és szerepet kell vállalnunk a fertőző betegségek megfigyelésében, kutatásában és megelőzésében,” mondta Stark.

A tanulmány a PLOS Neglected Tropical Diseases tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás:www.sciencealert.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.