Új megoldást találtak a kínaiak a lehullott levelek felhasználására

Észak Kínában egyre nagyobb problémát jelent a lehullott levelek elégetése. Erre a problémára jelenthet megoldást egy új energiatároló berendezés, melynek alapanyaga a levelekből is előállítható.

Kína ezen részén az utak nagy részét Paulownia fa – főnix faként is ismert – sorokkal veszik körül. A kormány kérése ellenére még mindig sok helyi égeti el a fák lehullott leveleit, ezzel tovább súlyosbítva az amúgy is hírhedten nagyméretű légszennyezést a területen. Mindössze Pekingben éves szinten megközelítőleg 2 millió tonnányi levelet és más növényi eredetű anyagot égetnek el.

Most azonban Hongfang Ma, a Qilu Technológiai Egyetemről, munkatársaival rájött, hogy hogyan alakíthatják át a főnix fák leveleit organikus kondenzátorokká, amivel képesek lehetnek energiát elraktározni, amivel így még a további légszennyezés terhén is enyhíthetnek valamennyit.

Az organikus kondenzátorok készítése ugyan együtt jár egy kis mennyiségű szén-dioxid kibocsátással, de közel se annyival mint amennyit ugyanennyi szerves anyagnak az elégetése vagy lebomlása szabadítana fel.

A kutatók felvágták és kiszárították a leveleket mielőtt még egy finom porrá őrölték volna azokat. A port utána vízben feloldották és a keveréket 12 órán keresztül 220 fokos hőmérsékleten tartották. A szennyező anyagok kiszűrése után karbon mikrogömbök barna pora marad meg.

A mikrogömböket ezután kálium-hidroxid oldathoz adták és 800 fokra hevítették fel. Így végül egy parányi pórusokat tartalmazó fekete port kaptak. A pórusok nagy felületet kölcsönöznek a gömböknek, aminek köszönhetően a belőlük készülő kondenzátoroknak megnő a tárolókapacitása.

A biomassza kondenzátorokká alakítása nem újszerű ötlet.

“Mások már megcsinálták ugyanezt csak fával vagy szénnel,” mondta Fred Cannon, a Penn State Egyetemről.

A tesztek alapján azonban a leveleken alapuló eszközökből szuperkondenzátorok készíthetőek, amelyek sokkal jobbak a töltés eltárolásában mint a hasonló szénből készült kondenzátorok.

A tudósok a sikerek ellenére attól tartanak, hogy a levelekben lévő természetes variáció megnehezítheti az ötlet forgalomba kerülését.

“A levelek kevésbé egyenletesek és így a belőlük készülő szuperkondenzátorok között is nagy lehet a különbség,” mondta Cannon.

Forrás: aip.scitation.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.