Kategóriák Egészség

Új módot találhattak az agyi rugalmasság visszaállítására

A Tufts Gyógyszerészeti Egyetem idegkutatói a Yale Egyetemmel közreműködésben felfedeztek egy eddig ismeretlen molekuláris mechanizmust, ami létfontosságú az agyfunkciók megértésében és az eredmények szerint az idősek agyi rugalmasságának visszaállítására is használható.

Korábbi kutatások általánosan olyan módszereket vizsgáltak, melyek a teljes agyra fejtették ki hatásukat az agyi rugalmasság visszaállításának reményében. Ezzel szemben az új kutatásban kifejezetten egy molekulára fektették a hangsúlyt, amelynek egyfajta neurális összeköttetés létesítésében van szerepe.

A kutatók szerint a most még csak egereken végzett kutatás sokat segíthet abban, hogy jobban megértsük az autizmust és az agyvérzés utáni problémákat.

Az emberek agya gyerekkorban rendkívül rugalmas és más emlősfajoknál is van hasonló ‘kritikus időszak’, amikor a külső hatásokra válaszul – például komoly feji sérülésre – az agy neurális összeköttetései megváltozhatnak, ami akár az autizmushoz hasonló állapotot idézhet elő az embereknél.

Azt már eddig is tudták, hogy bizonyos gátló idegsejtek érése szabályozza ezt a kritikus agyi rugalmasság időszakot, azonban arról már kevesebbet lehet tudni, hogy az agyi rugalmasság a kor előrehaladtával, hogyan halványodik.

Az új kutatás a vizuális agykéregre fókuszált, mivel annak rugalmasságát több különböző állatfajnál is széles körben tanulmányozták már. A kutatók most a legmodernebb módszerekkel vizsgálták, hogy az egerek agya milyen aktivitást mutat különböző vizuális stimuláció hatására.

A kutatók felfedezték, hogy a SynCAM 1 nevű molekula eltávolításával mind a fiatal mind pedig az idősebb egereknél nőtt a vizuális agykérgük rugalmassága. Az eredmények szerint a molekulának a hosszabb szinapszisok létrejöttében van szerepe, kiemelten az agyi területek és különböző gátló neuronok között. Ez a folyamat által a gátló neuronok gyorsabban érnek meg ezzel lerövidítve a magas agyi rugalmassággal jellemezhető időszakot.

A kutatók szerint mindez arra utal, hogy valójában a gátló neuronok megérése után ők irányítják az agyi rugalmasságot, ami a korai fejlődés után lényegesen visszaesik, ami miatt az idősebb emberek agya csak kisebb mértékben képes megváltozni – aminek megvannak a saját előnyei is. Azonban a kutatók szerint a legfontosabb felfedezésük az, hogy a molekulák megcélzásával vissza tudják állítani a magas agyi rugalmasság állapotát, ami rengeteg agyi rendellenesség kezelése előtt nyithat kaput.

A kutatócsapat szerint egy ilyen kezelés azért is előnyös mivel a célozottsága miatt viszonylag kevés mellékhatásra lehet számítani – például a jelenleg használt bizonyos antidepresszánsok is vissza tudják állítani az agyi rugalmasságot, viszont rengeteg egyéb hatásuk is van.

A kutatás következő lépésében a csapat azt vizsgálja majd, hogy ugyanez a mechanizmus az embereknél is működik-e, mivel amíg az eddigi vizsgálatok szerint az agyi rugalmasság általános mechanizmusa ugyanolyan az embereknél és a rágcsálóknál.

Forrás: cell.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.