Kategóriák Egészség

Új módot találhattak az agyi rugalmasság visszaállítására

A Tufts Gyógyszerészeti Egyetem idegkutatói a Yale Egyetemmel közreműködésben felfedeztek egy eddig ismeretlen molekuláris mechanizmust, ami létfontosságú az agyfunkciók megértésében és az eredmények szerint az idősek agyi rugalmasságának visszaállítására is használható.

Korábbi kutatások általánosan olyan módszereket vizsgáltak, melyek a teljes agyra fejtették ki hatásukat az agyi rugalmasság visszaállításának reményében. Ezzel szemben az új kutatásban kifejezetten egy molekulára fektették a hangsúlyt, amelynek egyfajta neurális összeköttetés létesítésében van szerepe.

A kutatók szerint a most még csak egereken végzett kutatás sokat segíthet abban, hogy jobban megértsük az autizmust és az agyvérzés utáni problémákat.

Az emberek agya gyerekkorban rendkívül rugalmas és más emlősfajoknál is van hasonló ‘kritikus időszak’, amikor a külső hatásokra válaszul – például komoly feji sérülésre – az agy neurális összeköttetései megváltozhatnak, ami akár az autizmushoz hasonló állapotot idézhet elő az embereknél.

Azt már eddig is tudták, hogy bizonyos gátló idegsejtek érése szabályozza ezt a kritikus agyi rugalmasság időszakot, azonban arról már kevesebbet lehet tudni, hogy az agyi rugalmasság a kor előrehaladtával, hogyan halványodik.

Az új kutatás a vizuális agykéregre fókuszált, mivel annak rugalmasságát több különböző állatfajnál is széles körben tanulmányozták már. A kutatók most a legmodernebb módszerekkel vizsgálták, hogy az egerek agya milyen aktivitást mutat különböző vizuális stimuláció hatására.

A kutatók felfedezték, hogy a SynCAM 1 nevű molekula eltávolításával mind a fiatal mind pedig az idősebb egereknél nőtt a vizuális agykérgük rugalmassága. Az eredmények szerint a molekulának a hosszabb szinapszisok létrejöttében van szerepe, kiemelten az agyi területek és különböző gátló neuronok között. Ez a folyamat által a gátló neuronok gyorsabban érnek meg ezzel lerövidítve a magas agyi rugalmassággal jellemezhető időszakot.

A kutatók szerint mindez arra utal, hogy valójában a gátló neuronok megérése után ők irányítják az agyi rugalmasságot, ami a korai fejlődés után lényegesen visszaesik, ami miatt az idősebb emberek agya csak kisebb mértékben képes megváltozni – aminek megvannak a saját előnyei is. Azonban a kutatók szerint a legfontosabb felfedezésük az, hogy a molekulák megcélzásával vissza tudják állítani a magas agyi rugalmasság állapotát, ami rengeteg agyi rendellenesség kezelése előtt nyithat kaput.

A kutatócsapat szerint egy ilyen kezelés azért is előnyös mivel a célozottsága miatt viszonylag kevés mellékhatásra lehet számítani – például a jelenleg használt bizonyos antidepresszánsok is vissza tudják állítani az agyi rugalmasságot, viszont rengeteg egyéb hatásuk is van.

A kutatás következő lépésében a csapat azt vizsgálja majd, hogy ugyanez a mechanizmus az embereknél is működik-e, mivel amíg az eddigi vizsgálatok szerint az agyi rugalmasság általános mechanizmusa ugyanolyan az embereknél és a rágcsálóknál.

Forrás: cell.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.