Kategóriák Tech

Új módszer forradalmasíthatja a levegőből történő szén-dioxid kivonást

Egy új a levegőben lévő szén-dioxid kivonására alkalmas módszer lehet a klímaváltozás elleni küzdelem új fegyvere. Az új rendszer nagy előnye, hogy a gázt bármilyen koncentrációban képes kivonni – még a levegőben lévő 400 ppm-ből is – szemben az eddig kifejlesztett módszerekkel, amelyek erre csak a széndioxid magas koncentrációja mellett voltak képesek – például a káros anyag kibocsátásának helyénél.

Amíg már mások is próbálkoztak az alacsony koncentrációjú szén-dioxid kinyerésével, de ezek túl energiaigényesnek és drágának bizonyultak.

Ezen igyekszik változtatni az új technológia, aminél a levegőt egymásra rétegezett töltéssel rendelkező elektrokémiai lapok között préselik át. Ezzel a berendezés egyfajta specializált akkumulátorként működik, aminek elektródja elnyeli az áthaladó szén-dioxidot – amit később a töltés leadásával képes felszabadítani.

A működése során így a rendszer a szűrni kívánt levegő átvezetésénél töltődik, ezzel megkötve a szén-dioxidot, amíg a ciklus másik felében leadja a töltést és koncentrált szén-dioxidot szabadít fel.

Az elektródot poli-antrakinonnal és szén nanocsövekkel vonták be ezzel megnövelve az elektród amúgy is természetesen magas affinitását a szén-dioxiddal való reakcióba lépésre. A ciklus működése szoba hőmérsékleten normális légnyomás mellett is megfelelően működik, nem kell hozzá a gáz előmelegítése koncentrálása, sem nyomás alá helyezés.

A keletkező végterméket – koncentrált szén-dioxid – több iparág is hasznosíthatja. Legkézenfekvőbb példa erre az üdítőgyártók, amelyek jelenleg több helyen fosszilis tüzelőanyagok égetésével állítják elő az italokba töltött szén-dioxidot (szénsavat). Alternatív megoldásként pedig a gáz mélyebb földrétegekbe történő befecskendezésével is megszabadulhatnak a gáztól.

A rendszert a szakértők a “forradalmi” jelzővel illették. A jelenlegi koncepciók szerint a rendszert főleg erőműveknél alkalmaznák, ahol egyszerre két rendszerrel végeznék a kibocsátott káros anyag tisztítását. Ebből mindig csak az egyik működne, amíg a másik épp leadja az összegyűjtött szén-dioxidot.

A jelenlegi kísérleti rendszer 7000 ciklus után is csak 30 százalékot vesztett hatásfokából. Ez már önmagában nem rossz érték, de a kutatók szerint viszonylag könnyen 20-50 ezer ciklusra növelhetik ezt az értéket.

Amíg hasonló elektródákat jelenleg nagy üzemben nem gyártanak, a csapat vizsgálatai szerint a gyártók által már jól ismert módszerekkel is költséghatékonyan előállíthatóak.

A folyamat kereskedelmi forgalomba kerülését a Verdox cég végzi majd és a kísérleti üzem felállítását a következő években építik majd meg, úgy hogy kapacitását új elektródákkal könnyű legyen utólag is tovább növelni.

Forrás: pubs.rsc.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom