Kategóriák Tech

Új módszer forradalmasíthatja a levegőből történő szén-dioxid kivonást

Egy új a levegőben lévő szén-dioxid kivonására alkalmas módszer lehet a klímaváltozás elleni küzdelem új fegyvere. Az új rendszer nagy előnye, hogy a gázt bármilyen koncentrációban képes kivonni – még a levegőben lévő 400 ppm-ből is – szemben az eddig kifejlesztett módszerekkel, amelyek erre csak a széndioxid magas koncentrációja mellett voltak képesek – például a káros anyag kibocsátásának helyénél.

Amíg már mások is próbálkoztak az alacsony koncentrációjú szén-dioxid kinyerésével, de ezek túl energiaigényesnek és drágának bizonyultak.

Ezen igyekszik változtatni az új technológia, aminél a levegőt egymásra rétegezett töltéssel rendelkező elektrokémiai lapok között préselik át. Ezzel a berendezés egyfajta specializált akkumulátorként működik, aminek elektródja elnyeli az áthaladó szén-dioxidot – amit később a töltés leadásával képes felszabadítani.

A működése során így a rendszer a szűrni kívánt levegő átvezetésénél töltődik, ezzel megkötve a szén-dioxidot, amíg a ciklus másik felében leadja a töltést és koncentrált szén-dioxidot szabadít fel.

Az elektródot poli-antrakinonnal és szén nanocsövekkel vonták be ezzel megnövelve az elektród amúgy is természetesen magas affinitását a szén-dioxiddal való reakcióba lépésre. A ciklus működése szoba hőmérsékleten normális légnyomás mellett is megfelelően működik, nem kell hozzá a gáz előmelegítése koncentrálása, sem nyomás alá helyezés.

A keletkező végterméket – koncentrált szén-dioxid – több iparág is hasznosíthatja. Legkézenfekvőbb példa erre az üdítőgyártók, amelyek jelenleg több helyen fosszilis tüzelőanyagok égetésével állítják elő az italokba töltött szén-dioxidot (szénsavat). Alternatív megoldásként pedig a gáz mélyebb földrétegekbe történő befecskendezésével is megszabadulhatnak a gáztól.

A rendszert a szakértők a “forradalmi” jelzővel illették. A jelenlegi koncepciók szerint a rendszert főleg erőműveknél alkalmaznák, ahol egyszerre két rendszerrel végeznék a kibocsátott káros anyag tisztítását. Ebből mindig csak az egyik működne, amíg a másik épp leadja az összegyűjtött szén-dioxidot.

A jelenlegi kísérleti rendszer 7000 ciklus után is csak 30 százalékot vesztett hatásfokából. Ez már önmagában nem rossz érték, de a kutatók szerint viszonylag könnyen 20-50 ezer ciklusra növelhetik ezt az értéket.

Amíg hasonló elektródákat jelenleg nagy üzemben nem gyártanak, a csapat vizsgálatai szerint a gyártók által már jól ismert módszerekkel is költséghatékonyan előállíthatóak.

A folyamat kereskedelmi forgalomba kerülését a Verdox cég végzi majd és a kísérleti üzem felállítását a következő években építik majd meg, úgy hogy kapacitását új elektródákkal könnyű legyen utólag is tovább növelni.

Forrás: pubs.rsc.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom