Új módszerrel vizsgálják majd az élet jelenlétét más bolygókon

Nemsokára elkezdődik egy nyílt kutatás az élet után, a legközelebbi jó kilátásokkal rendelkező égitesteken, mint amilyen a Mars és az Európa hold. Az egyetlen akadály, hogy egyenlőre nem rendelkezünk jó módszerekkel az élet érzékelésére.

Ez azonban megváltozni látszik, köszönhetően a NASA kaliforniai Rakétahajtás Laboratórium (JPL) kutatóinak, akik kidolgoztak egy új módszert, amit „kapilláris elektroforézis”-nek neveztek el. A módszer célja, hogy kimutassa a földi élet alapköveit képző aminosavakat. Ez a módszer elméletileg 10 000 szer olyan hatékony, mint a jelenleg használt.

A mi módszerünk azzal javít a korábbi próbálkozásokon, hogy egy lefutás alatt már lényegesen több aminosavat képes kimutatni,” mondta Jessica Creamer a JPL doktori utáni kutatója és a tanulmány főszerzője. „Ezen felül sokkal alacsonyabb koncentráció mellet és rendkívül magas sótartalmú mintáknál is sikeresen ki tudtuk mutatni az aminosavakat, egy nagyon egyszerű ’keverd meg és vizsgáld’ folyamattal.

Európa és Encleaduson

Ami igazán érdekes, hogy ez a módszer bevethető lenne az Európa óceánjaiban is. Egy lézer világítana a mintákra, amiket elektromos mezők felhasználásával szétválasztanának és így észlelni lehetne a jellegzetes molekulákat.

Hogy élesben is kipróbálják a módszert a kutatók mintákat gyűjtöttek a kaliforniai Mono tóból. A tónak rendkívül lúgos vize, ami megnehezíti az élet kimutatását, hasonlóan a Mars és az Európa sós vizeihez. A csapat sikeresen kimutatta a „17 alapvető aminosavat” és azt is sikeresen meghatározták melyik aminosavak származnak élőlényekből.

Valójában a minták nem igényelnek túlzott előkészületet, így más bolygókon való megismétlésük valószínűleg nem túl bonyolult. Három biológiai lenyomatot határoztak meg ami jó indikátorként szolgálhat az élet jelenlétére.

Ezek az adatok jól illusztrálják hogy ez a módszer és a biológiai lenyomat minták hogyan segíthetnek az élet azonosításában a bolygóközi küldetéseken,” írják a tanulmányban lezárásul.Az eredmények jól szemléltetik, hogy a leírt protokoll – az aminosav lenyomatok vizsgálata magas sótartalmú mintákban – felhasználható lehet az élet utáni kutatásban az Európán és az Encleaduson is, melyek jelenleg kiemelt állomások a kutatás szempontjából.”

Reméljük hogy a küldetések sikerrel járnak majd és meggyőződhetünk róla hogy a van e élet a Földön kívül a naprendszerben.

Forráswww.iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.