Új módszert találtak a véredények regenerálására

A Sanford Burnham Prebys Orvosi Felfedezések (SBP) Intézetének kutatói új tanulmányukban egy olyan útvonalat fedeztek fel, ami létfontosságú a létező véredényekből eredő új véredények képződésében. A felfedezés javíthatja a jelenlegi stratégiákat az iszkémiás szövet vérellátásának javítására, mint amiket az érszűkület és az érelmeszesedés okoz.

“A kutatásunk megmutatja, hogy a teljesen funkcionális véredények létrejöttéhez szükség van az Akt protein-kináz aktiválására az R-Ras fehérje által és ez a mechanizmus szükséges a véredények üreges struktúrájának, vagy lumenjének kialakításához,” mondta Masanobu Komatsu, az SPB docense és a kutatást végző csapat vezetője. “A felfedezés azért fontos mert új fényt vet a biológiai folyamatra, ami a ischaemiás szövet vérellátásának javításához szükséges.”

A korábbi próbálkozások az iszkémia kezelésére új véredények létrehozásával, arra fókuszáltak, hogy különböző növekedési faktorokat juttassanak az érintett szövetrészekre, azonban ezek a tanulmányok megbuktak, nem voltak képesek lényeges javulást hozni a betegeknek.

A kutatócsapat 3D sejtkultúrák és élő szövetek kombinációját használta, hogy megmutassák a VEGF (a korábbi próbálkozások egyik nagy esélyes növekedési faktora), annak ellenére, hogy elősegíti a véredények képződését azok túl kaotikusan jönnek létre ahhoz, hogy ténylegesen működni tudjanak.

“A működő véredényekhez szükség van a lumenre, a csőszerű nyílásra, ami lehetővé teszi az oxigéndús vér és a tápanyagok utazását a testen keresztül,” mondta Komatsu. “és a VEGF önmagában nem képes teljesen támogatni az ilyen véredények képződését.”

“Az új véredények képződése hasonló a fák növekedéséhez; a hajtások egy meglévő egy létező edényből fejlődnek ki és onnan ágaznak ki messzebb és messzebb, hogy visszaállítsák az érrendszert,” mondta Fangfei Li, a felfedezésről készült tanulmány első szerzője. “Ez a tanulmány megmutatja, hogy különböző lépésekre és jelekre van szükség a folyamat irányítására.”

“Először a VEGF aktiválja az Akt-t, ami kiváltja az endothel sejtek képződését a hajtásokba. Ezután, az R-Ras aktiválja az Akt-t, hogy megkezdje a lumenek kialakítását,mondta Li. “A második lépéshez szükség van az Akt aktiválására az R-Ras által, hogy stabilizálja a mikrotubulus citoszkeletont az endothel sejtekben, ezzel létrehozva az állandó struktúrát, ami megindítja a lumenek képződését.

“Mi azt mondjuk, hogy a VEGF és az R-Ras általi aktiválása az Akt jeleinek kiegészíti egymást; mindkettő szükséges ahhoz, hogy teljesen funkcionális véredényeket hozzanak létre az iszkémiás szövet megjavításához,” mondta Komatsu. “A következő lépésünk az, hogy tovább dolgozzunk azon, hogy előhozzuk az Akt kombinált jeladását a klinikai vizsgálatokban; az R-Ras aktiválásával, gén terápiával vagy farmakológiai módszerekkel a VEGF terápiával párhuzamosan.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.