Kategóriák Űr

Új robotokat kap a Nemzetközi Űrállomás legénysége

A NASA közleménye szerint ‘ vannak olyan dolgok, amelyekre csak az emberek képesek, de a többit a robotokra bízhatjuk.’ Ezzel az egyszerű észrevétellel mutatták be a NASA Astrobee robotjait.

Az Astrobeek, azaz “asztroméhek” kompakt, kocka alakú robotok, melyeket a NASA Szilikon-völgybeli Ames Kutatóközpontjában fejlesztettek ki abból a célból, hogy a robotok önállóan, az űrhajósok felügyelete nélkül is el tudjanak végezni egyes karbantartási feladatokat – vagy épp a leltározásban és a légminőség ellenőrzésében segítsenek.

A bejelentés szerint három Astrobee csatlakozik majd a Nemzetközi Űrállomás legénységéhez, és közülük kettőt a közeljövőben – egy hónapon belül – bocsátanak majd útjára. A robotok navigációját kamerák és szenzorok segítik, haladásukat pedig  ventilátorok biztosítják majd.

A robotok a remények szerint az állomás alapvető, monoton fenntartási feladatainak egy komoly részét át tudják majd venni, aminek köszönhetően a legénységnek több ideje marad a fontosabb feladatok elvégzésére.

A szóvivő szerint a robotok akár komolyabb feladatokban is segítséget nyújthatnak, a jelenlegi tervek szerint azonban ezt csak emberi felügyelet mellett tehetik majd.

A tervek szerint továbbá az Astrobeeket egy-egy robotkarral is kiegészíthetik majd, amely további lehetőségeket nyújt nekik a kutatási projektekben való részvételben. Az egyik ilyen projekt pedig kifejezetten a robotok emberekkel történő együttműködésének lehetőségeit vizsgálja majd. A kutatók szerint ennek komoly előnyei lehetnek a Hold- és végül majd a Mars-küldetések során is, mivel az előrejelzések szerint ezekben komoly szerepet kapnak majd a robotok.

Az Astrobee-ket akkumulátorok látják majd el árammal, amiknek feltöltését a robotok szintén önállóan végzik majd.

A robotok elkészítéséhez használt technológiákon már évek óta dolgoznak a NASA különböző intézeteinek mérnökei, és kisegíthetik majd a CIMON névre keresztelt mesterséges intelligenciával rendelkező robotot, amit az Airbus és a német DLR fejlesztett ki, és a IBM Watson szuperszámítógép irányít.

Forrás: nasa.gov

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.