Kategóriák Tech

Új technikák növelhetik az NVM memória rendszerek teljesítményét

Az Észak Karolina Állami Egyetem számítástechnikai mérnök kutatói egy új szoftver és hardver tervvel álltak elő, amivel korlátozhatóak a programhibák és javítható a nem-volatilis memória (NVM) technológiát használó eszközök teljesítménye.

“Jelenleg a számítógépek a dynamic random access memory (DRAM) rendszert használják a működésükhöz,” mondta James Tuck, az egyetem elektronika és számítástechnika mérnöki tudományok professzora és a témáról készült tanulmányok társszerzője. “Azonban a DRAM-nak jelentős korlátai vannak, ami miatt nehéz felnagyítani őket a következő generációs rendszerekhez.”

“Ennek eredményeképp, a következő generációs számítógépes rendszerek valószínűleg NVM technológián alapulnak majd, ami mind a műveletekért, mind pedig az adattárolásért felelős lesz,” mondta Yan Solihin, a tanulmányok egy másik társszerzője. “A munkánk során azt céloztuk meg, hogy megbirkózzunk néhány programozói és teljesítménybeli kihívással, melyet a DRAM NVM paradigmaváltás hozott. “

Az NVM rendszerek egyik nagy kihívása annak a meghatározása, hogy a rendszer hogyan határozza meg hogy lement egy adagnyi memóriát mielőtt változtatna azon. Ezek a mentések lehetővé teszik a felhasználók számára hogy visszaállítsák a memóriát rendszerhiba esetén.

Jelenleg ehhez arra lenne szükség, hogy a programozók külön kódokat helyezzenek el programjaikban – ezzel lassítva működésüket – és növeljék a memóriát felülíró műveletek számát – ami a túlzott újraírás miatt problémát jelenthet a memória állapotának.

Hogy megoldják ezt a problémát a kutatók egy Proteus nevű rendszert fejlesztettek ki, ami egy szoftver modellből és egy azt kiegészítő hardverből áll.

Mivel az NVM számítógépek jelenleg nagyrészt elméleti szinten mozognak csak, ezért a kutatók a Proteus teljesítményét más technikákhoz hasonlították egy részletes szimulációban.

A többi technika 2-6-szor töbször írt a memóriába mint a Proteus, ami azt jelenti, hogy az új rendszer megnövelheti a memória várható élettartamát.

A Proteus ezen felül teljesítményben is lekörözte a többi technikát – azonban itt az előnye szerényebb 9-11%-os javulás volt.

Az NVM rendszer másik nagy kihívása, hogy a rendszer hogyan jelöli meg az adatokat hogy azok később is hozzáférhetőek legyenek. Néhány program esetében biztonsági és más okok miatt ezt a címzést meg kell változtatni, azonban ez bonyolítja a rendszerhez készülő programokat és csökkenti a teljesítményüket.

Hogy megoldják ezt a problémát a kutatók egy hardver alapú technikát fejlesztettek ki ami hatékonyan képes permanens címeket adni az adatoknak, de lehetővé teszi más programok számára, hogy álneveket adjanak ezeknek a címeknek a működésükhöz.

“A programozásnál még így is figyelembe kell venni a hardvert, viszont ez lehetővé teszi a programozók számára, hogy az általuk már megszokott virtuális memória megközelítést használják,” mondta Tuck.“Szimulációkban a megközelítésünk 1,5-ször gyorsabban működött mint a korábbi technikák.”

Forrás: dl.acm.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.