Kategóriák Tech

Új vegyületekkel fordították vissza a sejtek öregedésének egy alapfolyamatát

Az Exeter Egyetemen által kifejlesztett új vegyület képes visszafordítani az öregedő sejtek egyik alapvető aspektusát.

A kutatók laboratóriumi körülmények között vizsgálták, hogy egy a mitokondriumok megcélozására kifejlesztett vegyület hogyan hat a véredények falait alkotó őssejtekre.

Az eredmények alapján a mintában az elöregedett, már tovább nem osztódó sejtek számát akár 50 százalékkal is sikerült csökkenteni. Ezen felül a kutatók azonosítottak két olyan tényezőt, aminek fontos szerepe van abban, hogy a sejtek mikor öregednek el.

A felfedezések lehetőséget adhatnak arra, hogy kezelést biztosítsanak az öregedés során egyre merevebbé váló erek problémájára – melyek növelik a különböző szívbetegségek kockázatát. Mi több a kutatók szerint a módszer valószínűleg más sejttípusokra is átültethető lehet.

“Ahogy az emberi test öregszik, úgy halmoz fel egyre több öreg sejtet, melyek már nem működnek olyan jól mint a fiatalok,” mondta Lorna Harries, a felfedezésről készült tanulmány rangidős szerzője. “Ez nem csak az öregedés hatása – hanem az ok amiért öregedünk.”

Az egyetemen kifejlesztett vegyület képes lehet módosítani a mechanizmusokat, amelyek miatt bekövetkezik a sejtek öregedése. Régebben úgy gondolták, hogy a korhoz kötött rák, demencia és cukorbetegség mind külön egyedi okokra vezethetőek vissza, viszont mára már tudjuk hogy ez nem így van.

A mostani tanulmány az egyik ilyen mechanizmusra fókuszál és hogy az hogyan módosítható különböző vegyületekkel, mellyel új kezelési módszereket tehet elérhetővé a jövőben. A kutatók szerint ezek a kezelések az életminőség és az egészség javítását célozzák leginkább, nem pedig a várható élettartam kitolását.

A kutatócsapatnak már tavaly is sikerült előrelépéseket tenni a szakterületen, amikor is öreg sejteket fiatalítottak meg laboratóriumi körülmények között. Azonban a mostani tanulmány kifejezetten az öreg sejtek mitokondriumainak megfiatalítását célozta.

Mindegyik génünk képes egynél több termék előállítására, és a splicing faktorok azok a gének, amelyek döntést hoznak arról, hogy ezek közül melyik termékeket hozzák létre.

A tanulmányban a kutatóknak sikerült meghatározni, hogy kettő splicing-faktornak (SRSF2 és HNRNPD) kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a sejtek hogyan változnak az öregedésük során.

A kutatók három különböző vegyületet teszteltek –  mindhármat az Exeter Egyetemen fejlesztették ki – és megállapították, hogy mindegyik 40-50 százalékkal csökkentette az elöregedett véredény sejtek számát a kísérleteik alatt.

A vegyületeket mind azzal a céllal hozták létre, hogy azok hidrogén-szulfidot szállítsanak a sejtek mitokondriumaiba ezzel segítve az öreg és a sérült sejteket, hogy elég energiájuk legyen a túléléshez és önmaguk megjavításához.

“A vegyületeink egy alternatív üzemanyaggal látják el a sejtek mitokondriumait, ezzel elősegítve a megfelelő működésüket,” mondta Matt Whiteman, a tanulmány egyik szerzője.

“Több betegségi állapotra tekinthetünk úgy, mint egyfajta felgyorsult öregedésre és a mitokondriumok egészségének megőrzése segíthet megelőzni vagy az állati modellek esetében sok esetben visszaállítani ezt.”

Forrás: aging-us.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.