Új vegyületekkel fordították vissza a sejtek öregedésének egy alapfolyamatát

Az Exeter Egyetemen által kifejlesztett új vegyület képes visszafordítani az öregedő sejtek egyik alapvető aspektusát.

A kutatók laboratóriumi körülmények között vizsgálták, hogy egy a mitokondriumok megcélozására kifejlesztett vegyület hogyan hat a véredények falait alkotó őssejtekre.

Az eredmények alapján a mintában az elöregedett, már tovább nem osztódó sejtek számát akár 50 százalékkal is sikerült csökkenteni. Ezen felül a kutatók azonosítottak két olyan tényezőt, aminek fontos szerepe van abban, hogy a sejtek mikor öregednek el.

A felfedezések lehetőséget adhatnak arra, hogy kezelést biztosítsanak az öregedés során egyre merevebbé váló erek problémájára – melyek növelik a különböző szívbetegségek kockázatát. Mi több a kutatók szerint a módszer valószínűleg más sejttípusokra is átültethető lehet.

“Ahogy az emberi test öregszik, úgy halmoz fel egyre több öreg sejtet, melyek már nem működnek olyan jól mint a fiatalok,” mondta Lorna Harries, a felfedezésről készült tanulmány rangidős szerzője. “Ez nem csak az öregedés hatása – hanem az ok amiért öregedünk.”

Az egyetemen kifejlesztett vegyület képes lehet módosítani a mechanizmusokat, amelyek miatt bekövetkezik a sejtek öregedése. Régebben úgy gondolták, hogy a korhoz kötött rák, demencia és cukorbetegség mind külön egyedi okokra vezethetőek vissza, viszont mára már tudjuk hogy ez nem így van.

A mostani tanulmány az egyik ilyen mechanizmusra fókuszál és hogy az hogyan módosítható különböző vegyületekkel, mellyel új kezelési módszereket tehet elérhetővé a jövőben. A kutatók szerint ezek a kezelések az életminőség és az egészség javítását célozzák leginkább, nem pedig a várható élettartam kitolását.

A kutatócsapatnak már tavaly is sikerült előrelépéseket tenni a szakterületen, amikor is öreg sejteket fiatalítottak meg laboratóriumi körülmények között. Azonban a mostani tanulmány kifejezetten az öreg sejtek mitokondriumainak megfiatalítását célozta.

Mindegyik génünk képes egynél több termék előállítására, és a splicing faktorok azok a gének, amelyek döntést hoznak arról, hogy ezek közül melyik termékeket hozzák létre.

A tanulmányban a kutatóknak sikerült meghatározni, hogy kettő splicing-faktornak (SRSF2 és HNRNPD) kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a sejtek hogyan változnak az öregedésük során.

A kutatók három különböző vegyületet teszteltek –  mindhármat az Exeter Egyetemen fejlesztették ki – és megállapították, hogy mindegyik 40-50 százalékkal csökkentette az elöregedett véredény sejtek számát a kísérleteik alatt.

A vegyületeket mind azzal a céllal hozták létre, hogy azok hidrogén-szulfidot szállítsanak a sejtek mitokondriumaiba ezzel segítve az öreg és a sérült sejteket, hogy elég energiájuk legyen a túléléshez és önmaguk megjavításához.

“A vegyületeink egy alternatív üzemanyaggal látják el a sejtek mitokondriumait, ezzel elősegítve a megfelelő működésüket,” mondta Matt Whiteman, a tanulmány egyik szerzője.

“Több betegségi állapotra tekinthetünk úgy, mint egyfajta felgyorsult öregedésre és a mitokondriumok egészségének megőrzése segíthet megelőzni vagy az állati modellek esetében sok esetben visszaállítani ezt.”

Forrás: aging-us.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.