Kategóriák Fizika

Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

A Kolumbia Egyetem kutatói új bizonyítékot találtak arra, hogy a hanghullámoknak van tömegük. A tanulmányban a kutatók leírják milyen effective field theory technikákkal igazolták a korábban már egy másik csapat által felfedezett jellemzőt.

(Az effective field theory egy olyan módszer, ahol a kutatók a megfigyeléseiket úgy írják le, hogy az általuk használt mechanizmusoknak valójában nem feltétlenül van közük a jelenséghez, mivel egyedül a jelenség hatásaira kíváncsiak, az okok ekkor még mellékesek.)

Az elmúlt években a fizikusok már megbizonyosodtak róla, hogy a hanghullámok energiát hordoznak, viszont csak eddig nem találtak bizonyítékot rá, hogy tömeggel is rendelkeznének – vagy gravitációs teret generálnának.

Azonban ez nem olyan régen megdőlt, mivel fizikusoknak a kvantum tér elmélet felhasználásával megmutatták, hogy hélium szuper-folyadékon áthaladó hanghullámok rendelkeznek egy kis tömeggel. Az adatok későbbi vizsgálata pedig arra is fényt derített, hogy a tömeg a fononok és a gravitációs mező kölcsönhatása miatt lépett fel.

Az új kutatás ezt annyival egészítette ki, hogy a héliumon túl ez látszólag az szinte az összes anyagnál igaz lehet. Eredményeik szerint az egy wattnak megfelelő vízen áthaladó hanghullámoknak megközelítőleg 0,1 milligramm a tömege. Továbbá arra is fény derült, hogy ez a tömeg a teljes rendszer tömegének csak egy töredéke, ami fokozatosan a hullámmal együtt mozgott.

Amit viszont fontos kiemelni, hogy nem történtek valódi mérések, hanem a matematika segítségével igazolták, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján tömeggel kell rendelkeznie a hanghullámoknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kutatók nem terveznének valódi vizsgálatokat és az elmondásuk szerint erre a legjobb lehetőséget a rendkívül hideg atomok által alkotott Bose–Einstein-kondenzáció jelentheti mivel az elméletek szerint az azon áthaladó hanghullámok tömege már mérhető nagyságú.

További lehetőséget jelenthet a földrengések során a Földön áthaladó hanghullámok, mivel hatalmas mennyiségük miatt akár több milliárd kilós tömeget is felmutathatnak – amit már a gravitációs teret vizsgáló berendezésekkel is meg lehet mérni.

Forrás: journals.aps.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.