Újabb előrelépés történt a bélbaktériumok és a neurodegeneratív betegségek kapcsolatának feltárásában

Egy új tanulmány igyekszik választ adni arra, hogy milyen kapcsolat van a bélrendszer és az agy között, feltárva azokat az összetett kölcsönhatásokat, melyeknek a segítségével a bélrendszerben élő mikroorganizmusok által termelt vegyületek hatással lehetnek például a különböző neurodegeneratív betegségekre. Ehhez a kutatók állatokat és emberi sejteket használtak, melyek segítségével igyekeztek elválasztani a különböző kapcsolatokat és az immun- és idegsejtek közötti kommunikációt is. A kutatás eredményei szerint találtak egy olyan útvonalat, ami segíthet jobb kezelést biztosítani a sclerosis multiplex és más neurológiai betegségekben szenvedő betegeknek.

“Ezek a felfedezések segítenek tisztán megérteni a bélrendszer központi idegrendszer agysejtjeire gyakorolt hatását,” mondta Francisco Quintana, a tanulmány egyik szerzője. “Most hogy már ismerjük a résztvevők egy részét, elkezdhetünk utánuk menni, hogy új terápiákat fejlesszünk ki.”

A új tanulmány központjában a mikroorganizmusok két fontos szerepet betöltő sejttípusára – a mikroglia és az asztrociták – kifejtett hatása áll. A mikroglia szerves részét képezi a test immunrendszerének és kifejezetten az agyban keletkezett melléktermékek, sérült sejtek és más anyagok eltávolításában van szerepe. Azonban a mikroglia sejtek képesek olyan méreganyagokat kibocsátani, amelyek károsak a csillag alakú asztrocita sejtekre. Ez a sérülés több neurológiai betegség alapját képezheti.

A kutatók már korábban is igyekeztek feltárni a kapcsolatot és ezzel bepillantást nyerni a sclerosis multiplex kialakulásának folyamatába. Amíg több korábbi tanulmány vizsgálta már, hogy a bélben lévő mikroorganizmusok által kiválasztott melléktermékek elősegíthetik az agy gyulladását, azonban a mostani az első, ami rájött arra is, hogy ezek a melléktermékek miként hatnak a mikroglia sejtekre és ezen keresztül hogyan érhető el a gyulladások megakadályozása. Az eredmények alapján az étkezési triptofán aminosav lebontásakor keletkező melléktermékek képesek korlátozni az agyi gyulladást a mikroglia sejtek segítségével.

Kutatásuk során a csapat sclerosis multiplex-es egér modelleket vizsgáltak, azoknak a bél baktériumainak összetételét és a különböző étrendek hatását erre az összetételre. Kiderült, hogy a triptofán bomlástermékei képesek áthatolni az agyérgáton és az agyban bizonyos gyulladás csökkentő útvonalakat aktiválnak – ezzel korlátozva a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát. A kutatók ezek után emberi sclerosis multiplex-es agyi sejteket is megvizsgáltak és kiderítették, hogy náluk is hasonló útvonalak játszanak szerepet.

Ezeknek az útvonalaknak az aktivitását már korábban például az Alzheimer kór kutatásánál is szóba került és a kutatók szerint a további vizsgálatok elősegíthetik a betegségekkel szembeni hatékony megelőző kezelések fejlesztését.

A kutatók tervei szerint tovább fogják vizsgálni az útvonalat és ahhoz már el is kezdtek kis méretű molekulákat és probiotikumokat fejleszteni.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.