Újabb megerősítést kapott az étrend és a depresszió kapcsolatának elmélete

Egyre több jel utal arra, hogy szoros kapcsolat van az általunk fogyasztott ételek és mentális egészségünk között.

Egy szokatlan kísérlet során az ausztrál James Cook Egyetem kutatói felfedezték, hogy a Torres-szoros szigetein élő törzsekből származó embereknél kapcsolat van a depresszió és aközött, hogy mennyi halat és feldolgozott ételt fogyasztanak.

A magyar származású Sarnyai Zoltán és Robyn McDermott által vezetett kutatócsapat a Torres-szoros azon szigetein, ahol a feldolgozott és a gyors ételek is elérhetőek, és egy kisebb, elszigeteltebb szigeten – ahol ezek nem kaphatók – kutatja a depresszió és az étrend kapcsolatát. A csapat a kutatás során több mint 100 embert adatait gyűjtötte össze.

“Az étrendjükről is kérdeztük őket, felmértük a depressziójuk szintjét és vérmintákat is vettünk tőlük,” mondta Maximus Berger, a kutatásról megjelent tanulmány vezető szerzője. “A vártnak megfelelően a gyors éttermek nélküli elszigetelt szigeten lakók lényegesen magasabb tengeri étel fogyasztásról számoltak be és alacsonyabb elvitelre készült étel fogyasztásról szemben a másik szigeten lakó emberekkel.”

A kutatók összesen 19 olyan embert találtak, akik közepes vagy súlyos depresszió tüneteit mutatták. Közülük 16-an laktak a gyors éttermekkel rendelkező szigeten, amíg a többi három a másik szigeten lakott. Az eredményekből az is kiderült, hogy a súlyos depresszióban szenvedők fiatalabbak voltak és az átlaghoz képest többször ettek gyorséttermekben.

A vérmintákat a Adelaide Egyetem kutatói vizsgálták meg, akik arról számoltak be, hogy a két sziget lakói között kettő zsírsav szintjében láttak eltérést. Az egyik zsírsavat már korábbi kutatások is kapcsolatba hozták a depresszióval – és többek között a gyorséttermek bizonyos ételeiben is megtalálható. A másik zsírsav jellemzően halakban és más tengeri élőlényekben van jelen nagyobb mennyiségben és a depresszió elleni védelemben is szerepe lehet.

A csapat kiemelte, hogy a nyugati stílusú étrendekre jellemző, hogy a depresszióhoz köthető zsírsav (n-6 PUFA) lényegesen nagyobb mennyiségben van jelen mint a másik jótékonyabb zsírsav (n-3 LCPUFA). A hagyományos étrendeket követő országokban a két zsírsav általában az 1:1 arányt közelíti, amíg az iparosodott országokban az arány inkább 20:1 az n-6 zsírsav javára.

A kutatók kiemelték, hogy minden hetedik ember szenved depressziótól az élete során, amíg ez az arány lényegesen rosszabb Torres-szoros szigetlakói és a bennszülöttek között, akik az általános népességhez viszonyítva aránytalanul nagy számban szenvednek valamilyen pszichológiai problémában.

A depresszió egy rendkívül összetett betegség, amit társadalmi és környezeti tényezők is befolyásolnak és ezek szerint a tényezők közé az étrend is bekerülhet, ami rendkívüli összetettsége miatt tovább bonyolítja a betegség lehetséges kiváltó okainak felderítését.

Amíg a jelenlegi adatok támogatják az étrend és a mentális egészség kapcsolatának elméletét, addig a kutatók felhívják a figyelmet, hogy ez egyértelműen nem jelenti azt, hogy az étrend hosszú távon is kihatással lehet a depresszió kockázatára és ennek igazolására még több kutatásra van szükség.

Forrás: tandfonline.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.