Kategóriák Tech

Újabb nagy felfedezést tett a Blue Brain az agyműködéssel kapcsolatban

Azt már eddig is tudtuk, hogy a neuronok a beléjük érkező elektromos jeleket kisebb részekre bontják, most viszont a Blue Brain projekten dolgozó kutatók felfedezték, hogy a neuronokat összekötő dendritek a beérkező információk tükrében dinamikusan dolgoznak össze a tanulás érdekében. Az eredmények még egy lépéssel tovább viszik az emberi gondolkodás megértésére tett próbálkozásokat és a mesterséges intelligencia terén is új lehetőségeket biztosíthat a biológia algoritmusokká való átalakítása révén.

Kutatásukban a tudósok létrehoztak egy új vizsgálati rendszert, amivel a korábbiaknál jobban képesek megfigyelni, hogy milyen szerepe van egy neuronnak az agyműködésben. A kísérletekhez a projekt keretében már korábban elkészített virtuális rágcsáló agykérget használták fel. A kutatók szerint, az emberi és más állatok neuronjai is hasonlóan működhetnek.

Az eredmények szerint, amikor információ érkezik egy adott neuronba, akkor az információ összetettségének függvényében változik, a neuronok csápszerű dendritjeinek működése.

Az, hogy milyen erős elektromos jel érkezik egy neuronba a szinapszisoktól függ és a tanulás során megváltozhat. Azzal, hogy megvizsgálták a szinapszisok kommunikációját meghatározó “kapcsolati mátrixot”, egy algoritmussal meg tudták határozni, hogy mikor és hol alakulnak független tanuló egységek a dendritek strukturális és elektromos tulajdonságaikból. Leegyszerűsítve a dendritek különálló adatfeldolgozó egységekké alakulnak, melyek dinamikusan dolgoznak együtt a feldolgozandó információ összetettségétől függően.

A kutatók szerint ez a mechanizmus nagyban hasonlít a számítástechnikában használt párhozamos számítási folyamatokra, amit több szuperszámítógépnél is alkalmaznak. Például a mély tanulásos mesterséges intelligencia esetében az egységek módosítják a rajtuk áthaladó információkat. A neuronok esetében annyi a különbség, hogy a dendritjeik segítségével akár több különálló egységgé is képesek alakulni, hogyha az információk összetettsége ezt megkívánja.

A matematikai módszerekkel a kutatók képesek voltak meghatározni, hogy mely információk válnak szét a párhuzamos számítási egységeknél. Ez pedig lehetővé teszi, hogy meghatározzák azt az összetettséget, ami az adott agyi hálózatokat jellemzi, ezzel elérhetőbbé téve az agy pontosabb digitális rekonstrukcióját.

Az eredmények szerint továbbá a tanulásban is fontos szerepe van ezeknek a független számítási egységek számának és elhelyezkedésének, melyekre az előzőek alapján a beérkező jelek is komoly hatással vannak.

A jelenleg használt mesterséges intelligencia algoritmusok még arra az elképzelésre épültek, hogy a neuronok statikus egységek, amik csupán a beléjük érkező információk feldolgozásáért felelősek. A felfedezés szerint ezzel ellentétben a neuronok dinamikusan akár több alegységre is fel tudnak bomlani, amik egymástól függetlenül segítik az információk feldolgozását. A kutatók szerint ez a mechanizmus komoly előnyt jelenthet a mesterséges intelligencia számra is, hogyha sikerül az informatikába is átültetni.

Az eredményeket a kutatók azzal magyarázzák, hogy a legtöbb agyi állapotba vannak olyan neuronok, amiknek nincs szükségük a teljes számítási kapacitásukra. Azonban egy másik állapot esetén már szükségessé válhatnak, így kialakult egy módszer, ami könnyű és különböző mértékű átmenetet képez.

A kutatók szerint a felfedezés komoly előrelépés az agy működésének megértése felé, viszont még mindig rengeteg ismeretlen áll előttük. A csapat most azon dolgozik, hogy a számító egységek csoportosulásaiba kialakuló gyors változásokat szerepét és működését is jobban megértsék.

Forrás: cell.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.