Újabb tanulmány támasztja alá, hogy a kávé csökkenti az elhalálozás kockázatát

A magas kávéfogyasztás kapcsolatban lehet a halál kockázatának csökkenésével egy új az ESC konferenciáján közzétet tanulmány szerint. A megfigyeléses tanulmányban közel 20000 résztvevő vizsgálata azt mutatta, hogy a kávé része lehet az egészséges étrendnek.

“A kávé az egyik legszéleskörűbben fogyasztott ital az egész világon,” mondta Adela Navarro, a Hospital de Navarra kardiológusa.

A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják a már korábbi tanulmányok által felfedezett összefüggést a halál kockázata és a kávéfogyasztás között a középkorú mediterrán csoport körében. A tanulmányhoz a SUN projekt adatait használták amiben több mint 22500, a spanyol egyetemeken 1999-ben végzett diák vett részt.

A vizsgálatban a projekt résztvevői közül 19896 adatait vizsgálták meg – az átlagos életkor 37,7 év volt a résztvevők körében. A projekt elején a résztvevők kitöltöttek egy részben számadatokat is magába foglaló étkezési szokásokra rákérdező kérdőívet. A kávéfogyasztás mellet a kérdőív rákérdezett a részvevők életvitelére, szocidemográfiai jellemzőire, antropometriai mérésekre és korábbi egészségügyi problémákra.

A résztvevőket átlagosan tíz éven át figyelték és az elhalálozási adatokat más különböző modelleknek is alávetették, hogy kapcsolatot találjanak az elhalálozások csökkenése és a kávé között.

A tíz éves időszak alatt 337 résztvevő halt meg. A kutatásból kiderült, hogy azoknak a körében, akik legalább négy csészényi kávét isznak naponta, 64 %-al csökken a halál kockázata, a soha vagy szinte soha nem fogyasztókhoz képest. Ezen felül minden további két csészényi kávé 22 %-kal csökkentette a kockázatot.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a nem, a kor és a mediterrán étrend okozott e valamilyen változást az elhalálozások kockázatában és azt találták, hogy csak a kornak és a kávéfogyasztásnak van jelentős hatása. A legalább 45 éves embereknél a napi kettő extra csészényi kávé 30 %-al csökkentette a kockázatot, amíg a fiatalabb résztvevőknél a kapcsolat nem volt olyan jelentős.

“A SUN projektben fordított összefüggést találtunk a kávé fogyasztás és a halál kockázata között, különösen a 45 éves vagy annál idősebb résztvevőknél,” mondta Navarro. “Ezt valószínűleg egy jelentősebb védelmező hatás okozza az idősebbek esetében. “

 

A felfedezéseink szerint napi négy csésze kávé az egészséges emberek egészséges étrendjének a része lehet.”

Forrás: escardio.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.