Kategóriák Tech

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba – például egy órával később keltünk volna fel reggel.

Egy új főemlősökön végzett felmérés szerint ezt a fajta gondolkodást az agyunk elülső cinguláris kérge teszi lehetővé, valamint a kutatók azt is demonstrálták, hogy alacsony intenzitású ultrahanggal változtatni tudtak a folyamaton.

A gondolkodásnak ezen fajtája kiemelt fontosságú az emberek és más állatok számára, mivel a segítségével nem csak az éppen rendelkezésre álló tényezők, hanem a múltbéli ismereteink is meghatározzák a döntésünket – mivel az éppen aktuális környezetben a korábbi döntések alternatíváinak magasabb lehet a létjogosultsága. Amennyiben viszont a elülső cinguláris kéreg neuronja nem működnek megfelelően, akkor még abban az esetben sem váltunk egy alternatívára, hogyha az egyértelműen előnyösebb – ami a kutatások szerint egyes pszichiátriai problémák mögött álló ok is lehet.

Az új makákókon végzett kutatás szerint az alacsony intenzitású ultrahang segítségével nagy pontossággal lehet szabályozni a kéregben lévő neuronok működését. A kísérletben a majmoknak különböző jutalmak közül kellett választaniuk. Az állatok gyorsan rájöttek, hogy melyik a legjobb lehetőség a számukra, viszont ez az opció nem mindig volt elérhető, ami miatt fejben kellett tartaniuk, hogy mikor lesz ismét elérhető.

A tesztek során a kutatók megfigyelés alatt tartották a majmok agyi aktivitását és észrevették, hogy az elülső cinguláris kéregnek szerepe van abban, hogy az állatok emlékeznek-e arra, hogy melyik opció a legjobb a számukra. Ezután a kutatók ultrahang segítségével ingerelték az agykérget, hogy kiderítsék ez milyen hatással van a makákók döntéseire. Az eredmények szerint a stimuláció hatására a majmok kevésbé hagyatkoztak a korábbi történésekre a választásukban.

A kutatók szerint a elülső cinguláris kéreg szerepének megismerésén túl az ultrahangos technika használata is fontos lehet, mivel elmondásuk szerint azt más agyi pontok stimulálására is át lehet ültetni – ezzel alternatívát biztosítva különböző ínvázív sebészeti beavatkozások mellett -, melyeknek így akár az Alzheimer vagy a Parkinson kór kezelésében is szerepe lehet majd a jövőben. Azonban ehhez előbb embereken is meg kell majd vizsgálni a technika működését és annak lehetséges előnyeit és hátrányait.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.