Vadász vagy préda?

Az ősemberek vélhetően vadásztak az eurázsiai barlangi oroszlánra

Új bizonyítékok láttak napvilágot, amik szerint a felső paleolitikum korban élő emberek vadászták az igen masszív méretű barlangi oroszlánra a bundája miatt.

Hogyha tisztelettel fordulunk a mai modern oroszlánok felé, akkor megnyugodhatunk, hogy a nagyobb unokatestvér, az eurázsiai barlangi oroszlán – a valaha élt egyik legnagyobb oroszlánfaj – már közel 14 ezer éve kihalt. Az is természetesnek tűnhet, hogy az akkori kor emberei tisztes távolságot tartottak ettől a fenevadtól. Egy új tanulmány megkérdőjelezi ezt a gondolatot és azt javasolja, hogy a rettenthetetlen felső paleolitikum korban élő emberek pont, hogy vadászták ezeket az oroszlánokat a bundájuk miatt.

Marián Cueto és munkatársai 9 barlangi oroszlán lábujjcsont maradványt vizsgálták, amiket az észak spanyolországi Le Garma területén találtak, ami egy felső paleolitikum kori barlang volt. A videóban látható a barlang néhány része és az oroszlán lábujjcsontról készült felvétel a helyszínen.

A csontok legnagyobb részén megmunkálás nyomait vélték felfedezni, amit az akkori emberek valószínűleg egyszerű kő tárgyakkal eszközöltek. A specializált technikájuk rendkívül hasonló lehetett a modern vadászokéhoz, akik a préda megnyúzása alatt a karmokat a bőrön hagyták. Ezért a szerzők elképzelése az, hogy a lábujjcsontok egy oroszlán bundához tartozhattak, ami valószínűleg a barlang padlóját takarta. Ezt a csontok elhelyezkedése is alátámasztja amint a videón is látható .

Ez a meglepő felfedezés azt sugallja, hogy felső paleolitikum kor emberei már sikeresen felhasználták a barlangi oroszlánokat a bundájuk miatt, ami a tanulmány írói szerint erősen hozzájárulhatott a faj kipusztulásához is.

Forrás: researchnews.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.