Valósággá válhatnak az álcázó berendezések

Az álcázó eszközök rengeteg sci-fi filmben és regényben megjelennek. A tudósok most a fantasztikum világából a valóságba emelik. A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói már megtették az első lépéseket egy akusztikus földi álcázórendszer kifejlesztésében. Az általuk létrehozott technológia képes eltéríteni az őt érő hullámokat anélkül, hogy szétszórná azoknak az energiáját, ezzel elrejtve a tárgyakat a hang hullámokon alapuló radarok elől.

A vízalatti akusztikus pajzsról először az idei Amerikai Akusztikus Társaság éves találkozóján számoltak be. A csapat célja az volt, hogy létrehozzanak egy meta-anyagot, ami körül elhajolnak a hanghullámok. A meta-anyagok olyan lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a természetben nem fordulnak elő – mint például a negatív sűrűség. A technológiai működéséhez a meta-anyagokat alkotó celláknak kisebbeknek kell lenniük mint a hanghullámok.

“Ezek az anyagok egy teljesen elvont elgondolásnak hangozhatnak, viszont a matematika azt mutatja számunkra, hogy ezek a tulajdonságok elérhetőek,” mondta Amanda D. Hanford, a kutatás vezetője. “Így meg szeretnénk nyitni a zsilipet és kideríteni, mit készíthetünk ezekkel az anyagokkal.”

Mostanáig a legtöbb akusztikus meta-anyag csak levegőben tudott hanghullámokat eltéríteni. Azonban a csapat ezeket egy lépéssel tovább vitte és sikeresen átemelték a technológiát a vízbe is. A vízi akusztikus álcázást az nehezíti, hogy a víz a levegőnél sokkal sűrűbb és kevésbé összenyomható – ezek a tényezők lényegesen lekorlátozzák a lehetőségeket.

Több próbálkozást követően, a csapatnak sikerült előállítani egy majdnem egy méter magas piramis alakú perforált acél lapokból álló építményt. Ezt az építményt egy nagy méretű vizes tartályba helyezték el, ahol azt 7000 és 12000 Hz közötti akusztikus hullámnak tették ki, amíg a visszavert hullámokat több a tankban elhelyezett hidrofonnal rögzítették.

A meta-anyag által visszavert hullámok megegyeztek a víz felszín által visszavert hullámaival, és mértékük is számottevően csökkent. Ezek az eredmények jól szemléltetik, hogy az anyag képes lehet láthatatlanná tenni egy víz alatti tárgyat a szonár és hozzá hasonló berendezések számára.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.