Váltakozó csavarás segítségével rendeződnek a cilinderbe helyezett dobókockák

A spanyol Universidad de Navarrahas és a mexikói Cinvestav Unidad Monterrey kutatócsapata felfedezte, hogyha egy dobókockákkal teli cilinderre váltakozó irányú csavarást alkalmaznak, akkor a dobókockák sorokba rendeződnek.

Az emberek többsége már tanúja lehetett annak, hogy mi történik akkor amikor egy kövekkel, magokkal vagy más dolgokkal teli edényt véletlenszerűen rázunk – a benne lévő dolgok úgy rendeződnek, hogy minél jobban kitöltsék a teret. A gyártók emiatt több területen olyan gépeket használnak, amik ezt a tulajdonságot kihasználva tömörítik az anyagokat.

Az új tanulmányban arról számolnak be, hogy ennek a mozgatásnak a váltogatásával még jobb eredményt érhetnek el – legalábbis a kisebb kocka alakú tárgyaknál.

A kísérletben a kutatók 25000 műanyag dobókockát helyeztek el egy átlátszó cilinderben, amire aztán különböző mozgató hatásokat gyakoroltak, hogy kiderítsék melyik a leghatékonyabb a tömörítésükben. Az eredmények szerint a váltakozó csavarással – hasonló ahhoz mint ahogy az általános mosógépek működnek – érhető el a legjobb hatás, azonban csak akkor ha elég nagy volt a gyorsulás.

A kutatók rájöttek, hogy a forgatás erejének megfordítása felrázza a kockákat, emiatt a váltakozó csavarás technikájának alkalmazásával a kockák sorokba rendeződnek és felülről nézve koncentrikus köröket alkotnak.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a technika működéséhez megfelelő gyorsulásra van szükség ahhoz, hogy annak megállítása esetén hasznos mennyiséget mozogjanak a kockák. Pontosabban a kutatók rájöttek, hogy megközelítőleg a gravitációs gyorsulás felére és megközelítőleg 10000 váltakozó csavarásra van szükség a legnagyobb sűrűség eléréséhez. Az ennél alacsonyabb gyorsulás nem tette lehetővé, hogy belátható időn belül rendeződjenek a kockák.

A kutatók szerint a felfedezésnek még fontos szerepe lehet a gyártási folyamatoknál az anyagok tömörítésében.

Forrás: journals.aps.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.