Kategóriák Űr

Vannak exobolygók, melyeken a földinél is változatosabb lehet az élet

Egy új tanulmány szerint vannak olyan exobolygók, melyeken jobb körülmények vannak az élet számára, mint a Földön. Az egyik ilyen fő tényező a bolygókon lévő óceánok keringési ciklusai, amelyek segítségével az élet az adott bolygó nagyobb részét tudja meghódítani és aktívabb is lehet a földi életnél.

Az exobolygók felfedezése az elmúlt években sokat gyorsított a Földön kívüli élet utáni kutatáson. Azonban mivel ezek az égitestek hatalmas távolságra vannak tőlünk, így a csillagászok nem küldhetnek űrszondákat a bolygók közelebbi megvizsgálására, hanem különböző távoli megfigyelési eszközökre kell hagyatkozniuk. Az összegyűjtött adatokból pedig kifinomult számítógépes modelletek készítenek, meghatározva többek között a bolygó klímáját és annak alakulását, valamint hogy adottak-e az élet kialakulásának eddig ismer feltételei.

A barcelonai Goldschmidt Geokémiai Konferencián Stephanie Olson, a tanulmány vezető szerzője, kiemelte, hogy a NASA élet utáni kutatás az úgynevezett ‘lakható zónában’ lévő bolygókra korlátozódik, melyeken folyékony óceánok is jelen lehetnek. Azonban nem mindegyik óceán ugyanolyan és a globális keringési mintáik közötti különbségek miatt vannak, melyek alkalmasabbak az életre, mint mások.

A kutatáshoz a NASA által kifejlesztett ROCKE-3-D szoftvert használták, amivel a különböző exobolygókról tudtak modelleket készíteni. A cél ezzel az volt, hogy meghatározzák mely bolygók rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal – és bolygó típusok -, melyek olyan óceánokat eredményeznek, ami a lehető legjobban alkalmas az élet megjelenésére és elterjedésére.

Az egyik fő ilyen tényező az óceánok felfelé irányuló áramlása, aminek segítségével a fenékre rakódott szerves anyagok a felszínre juthatnak és az óceán fotoszintézis ciklusába is bekerülnek – ezzel növelve a biológiai aktivitást.

Az eredmények szerint a légkör sűrűsége, a bolygó lassabb forgása illetve több kontinens létezése mint pozitív hatással vannak az óceánok keringésére. Ezek alapján viszont arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a Földnél könnyen lehetnek optimálisabb bolygók az életre – legalábbis ezek a tulajdonságok alapján.

Mivel az élet utáni kutatásnak komoly technológiai korlátai vannak, így rendkívül fontos hogy azonosítsuk azokat az exobolygókat, amelyeken a legnagyobb esély van az élet kialakulására és ezután ezekre a konkrét bolygókra összpontosítsunk.

Az új elméletek tesztelésre jelenleg még nincs lehetőség, mivel vannak olyan tulajdonságok, amelyeket a jelenleg elérhető teleszkópok segítségével nem képesek a szükséges pontossággal meghatározni, viszont a remények szerint erre több jelenleg építés alatt álló teleszkóp is képes lesz majd a jövőben.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom